Отидете към основна версия

15 374 19

Ето какво се случва с човек, часове, след като е отказал цигарите

  • цигари-
  • тютюнопушене-
  • тяло-
  • организъм-
  • здраве-
  • положителен ефект-
  • отказ от цигарите-
  • пушач

Как ще реагира тялото ни, ако се отървем от вредния навик

Снимка: shutterstock

Отказването от цигарите и тютюнопушенето не е никак лесно, особено ако човек се е отдал на този порок от дълго време. И все пак много пушачи се борят да прекратят вредния си навик по една или друга причина.

Когато човек се откаже от пушенето, тялото му започва да функционира по съвсем различен начин. Причината за това е, че докато сте били под влиянието на тютюна, вашият организъм се е нагаждал към вредите, които той нанася, но когато спрете цигарите, всеки орган постепенно се възстановява и се връща към нормално функциониране.

Вижте какви промени ще започнат да се случват с тялото ви, ако решите да се отървете завинаги от този вреден навик:

20 минути след последната изпушена цигара
Циркулацията на кръвта ще се подобри, а заради това и чувствителността на пръстите на ръцете и пръстите на краката ще се увеличи.

След 8 часа
количеството на въглеродния окис в кръвта ще намалее и нивото на кислорода ще се върне към нормалното.

След 2 дни
Никотинът ще бъде напълно отстранен от тялото ви, но веднага щом това се случи, на вас много ще ви се допуши. Освен това, след 48 часа вашите вкусови рецептори на езика ще започнат да функционират нормално. Ще започнете да усещате много по-добре вкусовете и дори ще започнете да добавяте по-малко подправки към храна. В допълнение, усещането за миризми също ще се възстанови.

След 3 дни
Клетъчният епител в белите дробове ще се възстанови, прочиствайки дихателните ви пътища.

След 7 дни
Вашето кръвно налягане ще се върне към нормалното, което означава, че рискът от заболявания като инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност, ще намалее значително.

След 14 дни
Кашлицата, причинена от цигарите ще започне да изчезва. Това няма да се случи изведнъж, защото белите ви дробове се нуждаят от време, за да се възстановят и отстранят вредните вещества, натрупани в тях. След 2 седмици кръвообращението ще се възстанови напълно, което ще окаже влияние и върху сексуалния живот — ерекцията ще бъде по-силна и по-продължителна.

След 3 месеца
Тенът ви ще стане по-здрав, заради подобрения поток на кръвта, която ще може да достига и до горните слоеве на кожата. По-рано никотинът е ограничавал достъпа на кръв, което е причината за бледата и суха кожа, както и за появата на бръчки.

След 1 година
Всички ярки признаци, присъщи на вредния ви нездравословен навик ще изчезнат: тютюневият оттенък на пръстите ще изчезне, плаката върху зъбите ще започне да бледнее.

След 15 години
Рискът от излагане на различни заболявания е много по-малък, а вероятността за възникване на рак ще бъде същата като тази на непушач.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини