28 Септември, 2018 14:39 15 252 19

Ето какво се случва с човек, часове, след като е отказал цигарите

  • цигари-
  • тютюнопушене-
  • тяло-
  • организъм-
  • здраве-
  • положителен ефект-
  • отказ от цигарите-
  • пушач

Как ще реагира тялото ни, ако се отървем от вредния навик

Ето какво се случва с човек, часове, след като е отказал цигарите - 1
Снимка: shutterstock

Отказването от цигарите и тютюнопушенето не е никак лесно, особено ако човек се е отдал на този порок от дълго време. И все пак много пушачи се борят да прекратят вредния си навик по една или друга причина.

Когато човек се откаже от пушенето, тялото му започва да функционира по съвсем различен начин. Причината за това е, че докато сте били под влиянието на тютюна, вашият организъм се е нагаждал към вредите, които той нанася, но когато спрете цигарите, всеки орган постепенно се възстановява и се връща към нормално функциониране.

Вижте какви промени ще започнат да се случват с тялото ви, ако решите да се отървете завинаги от този вреден навик:

20 минути след последната изпушена цигара
Циркулацията на кръвта ще се подобри, а заради това и чувствителността на пръстите на ръцете и пръстите на краката ще се увеличи.

След 8 часа
количеството на въглеродния окис в кръвта ще намалее и нивото на кислорода ще се върне към нормалното.

След 2 дни
Никотинът ще бъде напълно отстранен от тялото ви, но веднага щом това се случи, на вас много ще ви се допуши. Освен това, след 48 часа вашите вкусови рецептори на езика ще започнат да функционират нормално. Ще започнете да усещате много по-добре вкусовете и дори ще започнете да добавяте по-малко подправки към храна. В допълнение, усещането за миризми също ще се възстанови.

След 3 дни
Клетъчният епител в белите дробове ще се възстанови, прочиствайки дихателните ви пътища.

След 7 дни
Вашето кръвно налягане ще се върне към нормалното, което означава, че рискът от заболявания като инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност, ще намалее значително.

След 14 дни
Кашлицата, причинена от цигарите ще започне да изчезва. Това няма да се случи изведнъж, защото белите ви дробове се нуждаят от време, за да се възстановят и отстранят вредните вещества, натрупани в тях. След 2 седмици кръвообращението ще се възстанови напълно, което ще окаже влияние и върху сексуалния живот — ерекцията ще бъде по-силна и по-продължителна.

След 3 месеца
Тенът ви ще стане по-здрав, заради подобрения поток на кръвта, която ще може да достига и до горните слоеве на кожата. По-рано никотинът е ограничавал достъпа на кръв, което е причината за бледата и суха кожа, както и за появата на бръчки.

След 1 година
Всички ярки признаци, присъщи на вредния ви нездравословен навик ще изчезнат: тютюневият оттенък на пръстите ще изчезне, плаката върху зъбите ще започне да бледнее.

След 15 години
Рискът от излагане на различни заболявания е много по-малък, а вероятността за възникване на рак ще бъде същата като тази на непушач.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    38 4 Отговор
    Радвам се ,че ги оставих тези отвратителни измислени от индианците неща,така мисля,че щяха да ме убият без време!Бяха ми по сладки от всичко на света!!!Точно така се случва, диша се по леко!Пък и спестяваш пари!Тютюневите производители,да си намерят по добър бизнес ,хем да не тровят хората!!!!! Едва ли ще се откажат,особено американците!!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 CUKOVSKI

    2 13 Отговор
    NE CHE AZ KLEZAM - NE MI STAVA VECHE. AMA MOJE I OT GODINITE MI DA E - MINAH 40 A PUSHA OT 15 GODISHEN.
  • 4 Брат ми

    21 2 Отговор
    Пиши на Български бе!
  • 5 Bubbles

    21 1 Отговор
    Вече 11 години откакто ги оставих, то аз не съм им и пушил нито пък дълго време, но все пак няколко години заради едната гъзария докато бях ученик, после вече почна да се превръща в задължение и им бих шута...

    А сега вече и при тези цени, трябва да си ненормален за да даваш толкова пари за да се тровиш!
    И като вземе някой да ми обяснява - Ама аз не мога ако не запаля сутрин с кафето, ама ако непуша ще полудея...
    Абе идиоти!
  • 6 Bubbles

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "CUKOVSKI":

    Да да, тая мантра ми е любимата - Ама за какво живееш ако не пушиш и не пиеш? Ама Това живот ли е? Ама то веднъж се живее...
    Моите приятели в България не спираха да ми повтарят тия щуротии след като спрях да пия почти напълно с изключение на бира-две от време на време.
    Е какво? Ако сме се родили и живеем за да пупим и да пием, вероятно щяхме да се раждаме с кутия цигари и шише ракия, ама ей на деда Господ забравило да ни даде.

    Причини сда живееш много, важното е да имаш цели и да ги гониш, важното е да живееш за тези които обичаш, за това което обичаш, да си отворен към хората, да помагаш ако и с каквото можеш, да се чувстваш щастлив.
    А алкохола и цигарите водят към дъното, също като наркотиците!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 qwerty

    8 1 Отговор
    от началото на септемри значително ограничих алкохола и в интерес на истината свалих 4 кила. цигари не съм пуши, но мисля да се разделя с пиенето на 98%, все ще се наложи да де чукнем за някой повод, а и празниците чукат на вратата...
  • 8 Пешо

    17 15 Отговор

    До коментар #6 от "Bubbles":

    Тогава вземи и не яж - да не си се родил с тенджера и лъжица в ръцете? 😂 😂 😂

    Коментиран от #14

  • 9 Реалист

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Bubbles":

    Забелязъл съм, че хората, които повтарят тези глупости са доста ограничени, примитивни и с не особено висока интелигентност. Разбира се, че човек може да прави много по-смислени неща, отколкото да се налива с алкохол и да пуши. Един добронамерен съвет-подбирай си приятелите!
  • 10 Нина

    5 2 Отговор
    Аз не пуша от 2012 г, не близвам алкохол и безалкохолни, не ям свинско и тема подобни салами, не правя секс(последното е не по мое желание), но съм жива. На 41 г., разведена. Не съм в цветущо здраве заради проблеми с изкривен гръбначен стълб и голям диоптър, но спирайки цена цигарите, се спасих от остеопороза, бях с много лоши показатели. Но откакто не пуша, си имам едни 10 кг в повече, но не съм дебела-177 на 60-61, лятото стигам до 58 кг. Та някои твърдят, че пушачите харчели много за цигари, повярвайте, тези пари после отиват за повече храна
  • 11 Атака

    5 0 Отговор
    Всички се изкривяват някъде там в отвъдното!!!!!!! Там нищо не им пречи!Нецветущо здраве имат и млади и някои нещастници!Това е така,защото някога е отворена кутията на Пандора!
  • 12 ежко бежко

    2 5 Отговор
    Хич не харесвам много високи кощамбри, защото аз съм нисък!!!!Имам чувството, че такива всеки момент са до задницата на жирафа!!!!Всеки си с кусурите си и с ковралъка си!!!!!
  • 13 пурко

    1 4 Отговор
    Не пуши ,не пие ,ще си умре здрав
  • 14 Bubbles

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо":

    Абе с тенджера не се раждаме, ама се раждаме с цял провод за храна известен като "Пъпна връв".

    Коментиран от #15

  • 15 !!!!!!!!!!!

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Bubbles":

    Пуших активно от 1968 до 1996г. Стигах до "картон" без филтър на ден, сто-100 къса! Сега съм на 70 годинки, карам си колите, пия на ден около 0,5 л. кафе, работя на две работи, хапвам пържолки, кюфтенца, шкембе-чорбичка, лук, чесън, люти чушлета, чукам 7-8 пъти месечно ! По-празници пиивам по-50 грама уиски или ракиика, 2-два литра бира, бутилка вино годишно! Ами Мъдрувайте
  • 16 Boris.Rusenliqta

    1 0 Отговор
    Не пуша от 2 месеца това ми дава голямо самочуствие. Дишам добре ям добре е има и странични ефекти. Газове киселини но ке намеря начин да държа без да пуша
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 heavy metal

    1 0 Отговор
    кафето е 100 пъти по вкусно БЕЗ цигара