Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 18:52 3 475 8

Откриха опасна отрова в електронните цигари

  • електронна цигара-
  • диацетил-
  • пушач

Лекари откриха в дробовете на пушач съставка, предизвикваща заболяване

Откриха опасна отрова в електронните цигари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лекари откриха в белите дробове на 17-годишен канадски пушач на електронни цигари съставка, различна от тази, идентифицирана в САЩ и предизвикваща вълна от заболявания, съобщава Франс прес.

Въпросното вещество се нарича диацетил и предизвиква заболяване, наречено "пуканки на белия дроб". Лезиите са различни от тези, констатирани при близо 2000 пациенти в САЩ при пушачи на електронни цигари. В тази страна белите дробове на хоспитализираните бяха получили увреждания в областта на алвеолите. Те приличаха на изгаряния, причинени от химическо вещество. Американските специалисти идентифицираха виновника - масло на витамин Е, добавяно в течността на електронните цигари.

В канадския случай лекарите се натъкнаха на облитериращ бронхиолит, характеризиращ се с възпаление на бронхиолите - крайните разклонения на бронхите.

Същото заболяване беше открито преди време при работници от предприятие за производство на пуканки за микровълнови печки. Те бяха вдишали диацетил, добавка, която дава вкус на масло на пуканките. Диацетилът не е опасен, когато се погълне, но предизвиква "пуканки на белия дроб" ,когато се вдиша.

Младият канадски пациент е бил в добро здраве, преди да започне усилено да употребява ароматизирани електронни цигари, към които добавял THC, психоактивната съставка на марихуаната.
Той без малко не изгубил белите си дробове. Четири месеца след изписването му от болница, обемът на вдишания от него въздух бил с 45 процента по-малък от този на неговите връстници.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 този

    12 0 Отговор
    Ох старата песен на нов глас.... Ами като слагат синтетични наркотици и искат да се друсат ще им замине и дроба и всичко останало !!
  • 2 Телефончету

    4 0 Отговор
    Отрова навсякъде има... аз като гледам, те са тези измислени,, неща,, много видове...!
  • 3 123

    9 2 Отговор
    Тровят ви повсякъкъв начин - храна, лекарства, цигари, вода. Тези които управляват западния свят искат да намалят популацията на населението.

    Коментиран от #4

  • 4 Брей-Брей

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Ууууумен бееееее...

    Коментиран от #6

  • 5 Брей-Брей

    2 1 Отговор
    Мисли начи Брей-Брей
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пали си не бъди тъпак!

    0 0 Отговор
    Мойта цигарка е от нефтохим:) със чудесен дим модел 3и мегавата пуша си в гората....
  • 8 Гоше

    2 1 Отговор
    През пильока ми е. Не пуша. Наркоманите да му мислят.