Отидете към основна версия

15 658 19

Пази ли Кънчо от СПИН?

  • кънчо-
  • брошура-
  • спин

Брошурата за предпазване от СПИН, предназначена за ученици от горен курс, с главен действащ герой Кънчо, подобие на рисуван член, разбуни духовете. Диплянката се казва „Приключенията на Кънчо". Издадена преди повече от десет години, тя отново излезе на дневен ред и заля социалните мрежи. „Не разбирам много добре от илюстрации, но ми се струва  много наивно. То дори не обяснява какво всъщност трябва да бъде направено. Това по-скоро ми прилича на гъба“, заяви училищният психолог Иван Игов пред Нова телевизия.

Кънчо се събуди, готов да се труди.

Известен щурмовак съм аз. Изпълнен съм с енергия и страст. Раздавам се и тук, и там... 

Налага ми се често да се предпазвам вещо. 
Първи опит май е неуспешен... Боже, как изглеждам смешен!? Шапката стои погрешно, явно бъркам нещо. 

Втори опит ще направя, правилно да я поставя.
 А шапката добре ме пази и от СПИН, и от зарази, Щом е в срок и годността – пълна е сигурността! 
Ето, нов презерватив вземи и отново всичко повтори! 

Резервоарчето с пръсти прищипни и внимателно надолу разпъни!"

„Това изглежда леко и несериозно – може някой да го прегледа и да се посмее, но едва ли ще създаде нагласата да се използват контрацептиви“, заяви Игов.
 
Дипляната е част от образователната диплянка, която е била раздавана на учениците да се образоват срещу опасната зараза СПИН.

""Тази дипляна, за съжаление, обаче предизвика само смях", заяви пред БНТ сексологът Румен Бостанджиев. "Тези трудовашки рими напомнят градския фолклор. Това, което събужда смях, е, че авторите явно се имат за съратници на Пеньо Пенев", заяви експертът и се обяви за цялостно преразглеждане на концепцията на здравното и сексуалното образование у нас.

Брошурата е заимствана от германски здравно-информационни материали. Като немското име на героя е заместено с българското – Кънчо. 

За последно брошурата е издадена през 2010 от бившата вече здравна организация - Столичната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Тя е била отпечатана в десет хиляден тираж.

Сътрудниците предложили преди години създаването и издаването на дипляната са вече пенсионери, уточняват от Столичната здравна инспекция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини