Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 11:06 2 197 0

Национална анти СПИН кампания

  • спин-
  • кампания-
  • превенция

Вторият етап на националната анти СПИН кампания започва. 19 кабинета за анонимно и безплатно изследване ще работят от утре в цялата страна.

Миналата година през тези центрове са минали 84 600 лица в България. 200 от тях са получили страшната диагноза. Само от началото на тази година още 13 души са разбрали, че са заразени с вируса на СПИН.

Голяма част от болните са от рисковите групи. 32% са употребявали инжекционно наркотици, 27% са лица с рискови сексуални практики, най-вече хомо и би сексуалната общност. Всички останали са инфектирани по хетеросексуален път.

Най-младият заразен миналата година е на 17 години, но други години са регистрирани и лица на по 15 години. В същото време се увеличава броят на заразените в средната възраст.

СПИН се предава по три основни пътя - сексуална трансмисия – когато хората не употребяват презервативи, инжекционна – общи игли и спринцовки, и вертикална – от майка на дете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА