11 Май, 2012 17:43 3 640 1

Първо анти-СПИН лекарство одобрено в САЩ

  • спин-
  • truvada-
  • truvada-
  • сащ-
  • хив/спин

За първи път здравни експерти от САЩ одобриха лекарство за превенция на СПИН. Историческата стъпка е в подкрепа на медикамента „Трувада“ (Truvada), предназначен за употреба от здрави хора срещу бича на нашето време. Специална комисия от експерти препоръча на Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) да одобри лекарството и да го прати в процедура за легализация на пазара.

FDA не е длъжна да се съобрази с препоръката, но практиката  сочи, че обикновено го прави. „Трувада“ е одобрен за хомосексуални, за двойки, при които единият партньор е ХИВ-позитивен, както и за групи в риск, предаде Би Би Си.

Срещу безпрецедентната подкрепа веднага скочиха здравни работници и активисти сред ХИВ - общностите. Те се мотивират с опасността медикаментът  изкуствено да придобие ореола на универсално спасително хапче, създавайки масова илюзия за реалните си възможности. Вероятно лекарството ще струва доста скъпо и ще е недостъпно за мнозина.

До момента е установено, че „Трувада“ помага на здрави хора от рискови групи да избегнат заразата с ХИВ. Проучвания от 2010 година показваха, че медикаментът намалява риска от прихващане на вируса – убиец с между 44% и 73%. От 2004 година лекарството е давано и на серопозитивни в САЩ, заедно с останалите медикаменти от терапията им.

„Трувада“ е разработен от калифорнийската компания „Gilead Sciences“. Лекарството обаче минава без странични ефекти, сред които гадене, повръщане, виене на свят, загуба на апетит, диария, загубата на костна плътност.

Очакванията са безпрецедентното решение да се превърне в крайъгълен камък в борбата срещу смъртоносния вирус на ХИВ/СПИН.

Решението на FDA се чака към края на месец юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Дали това лекарство УБИВА вируса или просто му забавя действието?!
    Лекува ли?! Кога ще бъде пуснато в употреба?!