Тофу е много популярно в Съединените щати и Европа и е основен елемент в повечето вегетариански диети. Соевият продукт е изключително гъвкав и може да се използва в няколко приложения в кухнята. Но откъде идва и как се прави, разказва foodpanda.
Тофу произхожда от Китай
Тофу е създаден преди около 2000 години в Китай по време на династията Хан (206 г. пр. Хр. - 220 г.).
Тофу е направен като сирене
Един от странните факти за тофу е, че процесът на приготвяне на тофу е много подобен на правенето на сирене. Процесът започва със соево мляко. Добавят се коагуланти, за да се отделят твърдите вещества от течностите.
Има три теории за изобретяването на тофу, но всъщност няма факти за създаването на тофу. Най-популярната легенда е, че е създадено от принц Ли Ан (179–122 г. пр. Хр.)
Тофу е тясно свързано с будизма
Разпространението на Тофу в Корея и Япония съвпадна с разпространението на будизма. Будизмът вярва, че убийството има негативни кармални последици за задгробния живот. В резултат на това убеждение много будисти са вегетарианци.
Тофу е японска дума
Името Тофу е японски термин, който произлиза от китайската дума doufu (мандарин), която буквално означава кълцан боб.
Тофу е много здравословно
Тофу е с ниско съдържание на калории на порция и е чудесен източник на протеини, желязо калций или магнезий.
Бенджамин Франклин представя тофу в САЩ.
Тофу е бил ценен деликатес на самураите по време на периода Камакура (1182-1333 г. сл. Хр.) Тофу е ценен деликатес на самурайската управляваща класа.
Замразяването на тофу го променя
Когато тофу е замразен, затворената вода се превръща в ледени кристали, които пробиват клетъчните стени. При размразяването тофу поема жълт цвят и по-твърда и каучукова текстура.