Last news in Fakti

29 Януари, 2019 23:00 4 057 12

Какво не знаем за тофу

  • тофу-
  • соев продукт

Разпространението на Тофу в Корея и Япония съвпадна с разпространението на будизма

Какво не знаем за тофу - 1
Снимка: Shutterstock

Тофу е много популярно в Съединените щати и Европа и е основен елемент в повечето вегетариански диети. Соевият продукт е изключително гъвкав и може да се използва в няколко приложения в кухнята. Но откъде идва и как се прави, разказва foodpanda.

Тофу произхожда от Китай

Тофу е създаден преди около 2000 години в Китай по време на династията Хан (206 г. пр. Хр. - 220 г.).

Тофу е направен като сирене

Един от странните факти за тофу е, че процесът на приготвяне на тофу е много подобен на правенето на сирене. Процесът започва със соево мляко. Добавят се коагуланти, за да се отделят твърдите вещества от течностите.

Има три теории за изобретяването на тофу, но всъщност няма факти за създаването на тофу. Най-популярната легенда е, че е създадено от принц Ли Ан (179–122 г. пр. Хр.)

Тофу е тясно свързано с будизма

Разпространението на Тофу в Корея и Япония съвпадна с разпространението на будизма. Будизмът вярва, че убийството има негативни кармални последици за задгробния живот. В резултат на това убеждение много будисти са вегетарианци.

Тофу е японска дума

Името Тофу е японски термин, който произлиза от китайската дума doufu (мандарин), която буквално означава кълцан боб.

Тофу е много здравословно

Тофу е с ниско съдържание на калории на порция и е чудесен източник на протеини, желязо калций или магнезий.

Бенджамин Франклин представя тофу в САЩ.

Тофу е бил ценен деликатес на самураите по време на периода Камакура (1182-1333 г. сл. Хр.) Тофу е ценен деликатес на самурайската управляваща класа.

Замразяването на тофу го променя

Когато тофу е замразен, затворената вода се превръща в ледени кристали, които пробиват клетъчните стени. При размразяването тофу поема жълт цвят и по-твърда и каучукова текстура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 LCI

    10 31 Отговор
    Уважаеми хора, нека ядящите месо от Вас, да престанат да се хранят със смъртта на ЖИВОТ-ните, което ще е при всички случаи по-добре, както за самите Вас, така и за тях. Искрени поздравления за тези от Вас, които вече са вегани, а за останалите - моля Ви, не ми се сърдете, но месоядството е твърде хищническо удоволствие, с което всеки един от Вас, със сигурност би могъл лесно да се справи, стига силно и искрено да пожелае това! Бъдете Всички Благословени, и Бог да е с Вас, и не забравяйте, че истинската Любов, включва цененето и запазването на всеки един ЖИВОТ!

    Коментиран от #3

  • 2 Иванов

    30 2 Отговор
    Ако соята е на Монсанто, да си го ядат хамериканците това гмо!
  • 3 Иванов

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "LCI":

    Риба, яйца, мляко и мед трябва да се ядат задължително инак Адио Рио! За месата от други животни съм съгласен, че са вредни и опасни за здравето защото са бъкани от гмо и хормони, а и не е етично да се избиват, защото има много други храни, които могат да ги компенсират. Но риба трабва да се яде, заради сърцето и мозъка, поне веднъж седмично и го запомнете това добре! Инак ще има Олеле Боже!

    Коментиран от #5

  • 4 БАРС

    20 1 Отговор
    Пълен буламач един път ядох от него и повече няма да кусам а вие господа журноля си пишете каквото си искате .мога да кажа че няма нищто общто с елексира българско сирене .То даже и вкус няма и е безсолно
  • 5 LCI

    5 16 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Здравейте, благодаря Ви за отговора и за мнението Ви по въпроса!
    Веган съм от няколко години, а приятелката ми от дете, но веганството съвсем не е диета и здравословен начин на живот, или самоцел а приницип на духовна партиципация, включващ и отношение към цялата Биосфера!
    Повярвайте ми, ако все пак говорим за здраве, което в случая при нас, изобщо не е цел, а естествено следствие от режимът ни, налице са само позитиви!
    Още веднъж Ви благодаря и Ви пожелавам здраве и успех!

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 LCI

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    А също така, шкембе чорбите, дюнерите, кебапчетата и бирите, са за духовни, интелигентни и извисени хора - нали!
  • 8 Шопландия

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Бай Ганя признава само Искър за река, Витоша за планина и кравето сирене от Белушка годно за ядене.
  • 9 Иванов

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "LCI":

    Аз също съм спрял месото без да отивам в крайности, защото за две години тялото дотолкова се изчиства от токсини и психиката става много чувствителна, че човек започва да усеща мислите на хората около себе си и това трудно се изтърпява в това крайно егоистично съвремие. Инак сте прав, повечето го правим от здравословна гледна точка, защото болестите се хранят от токсините, които се съдържат в месото. Спре ли се токсикацията на организма, те умират от глад и си търсят друг гостоприемник, който да ги гощава богато с пържолки, суджучец и четири- пет люти ракии. Да, от месото идват поне 4/5 от болестите в човешкия организъм, но всяка коза за свой крак виси.

    Коментиран от #12

  • 10 ГосТ

    14 2 Отговор
    Тофу е най безвкусното нещо на планетата ;) Треа да го ядеш с 1000 соса, че да може да го преглътнеш. Нашето саламурено сирене си е най добро,дори по добро от френските сирена (трябва да го призная). Или поне беше....
  • 11 Един друг

    1 2 Отговор
    "Ниско калоричен" и "протеин" са несъвместими понятия.
    Това е като "светъл мрак" или "тъмна светлина " ...!

    Марче , чети и мисли преди да пишеш !
  • 12 БатП

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Ставаш чувствителен, защото от недохранване си повреждаш тялото и спира да произвежда важни хормони, сред които е и тестостерона. Под недохранване се има предвид лишаването на тялото от важни протеини и мазнини. От здравословна гледна точка храненето в днешно време е доста близко до невъзможно. Генно модифицираните зеленчуци са навсякъде. Доматите за 5 лева килограма изглеждат като на бодибилдър бицепса - напомпени, готови да се пръснат и фалшиви. В един домат от на баба ми двора има 20 пъти повече вкус, но такива трябва да си отгледаш. Другото е, че всички зеленчуци по веригите са обработвани с толкова пестициди, че направо трябва да се замислиш дали свинята хранена със зоб и ярма за бърз растеж не е по-малко отровна. За пакетираните храни изобщо няма да говоря. Та айде обяснете, сами ли си гледате зеленчуците, които мислите за толкова полезни, или просто ви е важно да сте различни и да се чуствате добре, че уж правите добро на света с лишенията си?