Тофу е много популярно в Съединените щати и Европа и е основен елемент в повечето вегетариански диети. Соевият продукт е изключително гъвкав и може да се използва в няколко приложения в кухнята. Но откъде идва и как се прави, разказва foodpanda.
Тофу произхожда от Китай
Тофу е създаден преди около 2000 години в Китай по време на династията Хан (206 г. пр. Хр. - 220 г.).
Тофу е направен като сирене
Един от странните факти за тофу е, че процесът на приготвяне на тофу е много подобен на правенето на сирене. Процесът започва със соево мляко. Добавят се коагуланти, за да се отделят твърдите вещества от течностите.
Има три теории за изобретяването на тофу, но всъщност няма факти за създаването на тофу. Най-популярната легенда е, че е създадено от принц Ли Ан (179–122 г. пр. Хр.)
Тофу е тясно свързано с будизма
Разпространението на Тофу в Корея и Япония съвпадна с разпространението на будизма. Будизмът вярва, че убийството има негативни кармални последици за задгробния живот. В резултат на това убеждение много будисти са вегетарианци.
Тофу е японска дума
Името Тофу е японски термин, който произлиза от китайската дума doufu (мандарин), която буквално означава кълцан боб.
Тофу е много здравословно
Тофу е с ниско съдържание на калории на порция и е чудесен източник на протеини, желязо калций или магнезий.
Бенджамин Франклин представя тофу в САЩ.
Тофу е бил ценен деликатес на самураите по време на периода Камакура (1182-1333 г. сл. Хр.) Тофу е ценен деликатес на самурайската управляваща класа.
Замразяването на тофу го променя
Когато тофу е замразен, затворената вода се превръща в ледени кристали, които пробиват клетъчните стени. При размразяването тофу поема жълт цвят и по-твърда и каучукова текстура.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 LCI
Коментиран от #3
23:08 29.01.2019
2 Иванов
23:08 29.01.2019
3 Иванов
До коментар #1 от "LCI":
Риба, яйца, мляко и мед трябва да се ядат задължително инак Адио Рио! За месата от други животни съм съгласен, че са вредни и опасни за здравето защото са бъкани от гмо и хормони, а и не е етично да се избиват, защото има много други храни, които могат да ги компенсират. Но риба трабва да се яде, заради сърцето и мозъка, поне веднъж седмично и го запомнете това добре! Инак ще има Олеле Боже!Коментиран от #5
23:15 29.01.2019
4 БАРС
23:30 29.01.2019
5 LCI
До коментар #3 от "Иванов":
Здравейте, благодаря Ви за отговора и за мнението Ви по въпроса!Веган съм от няколко години, а приятелката ми от дете, но веганството съвсем не е диета и здравословен начин на живот, или самоцел а приницип на духовна партиципация, включващ и отношение към цялата Биосфера!
Повярвайте ми, ако все пак говорим за здраве, което в случая при нас, изобщо не е цел, а естествено следствие от режимът ни, налице са само позитиви!
Още веднъж Ви благодаря и Ви пожелавам здраве и успех!
Коментиран от #9
23:54 29.01.2019
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 LCI
До коментар #6 от "Браво":
А също така, шкембе чорбите, дюнерите, кебапчетата и бирите, са за духовни, интелигентни и извисени хора - нали!00:34 30.01.2019
8 Шопландия
До коментар #6 от "Браво":
Бай Ганя признава само Искър за река, Витоша за планина и кравето сирене от Белушка годно за ядене.01:13 30.01.2019
9 Иванов
До коментар #5 от "LCI":
Аз също съм спрял месото без да отивам в крайности, защото за две години тялото дотолкова се изчиства от токсини и психиката става много чувствителна, че човек започва да усеща мислите на хората около себе си и това трудно се изтърпява в това крайно егоистично съвремие. Инак сте прав, повечето го правим от здравословна гледна точка, защото болестите се хранят от токсините, които се съдържат в месото. Спре ли се токсикацията на организма, те умират от глад и си търсят друг гостоприемник, който да ги гощава богато с пържолки, суджучец и четири- пет люти ракии. Да, от месото идват поне 4/5 от болестите в човешкия организъм, но всяка коза за свой крак виси.Коментиран от #12
01:30 30.01.2019
10 ГосТ
05:38 30.01.2019
11 Един друг
Това е като "светъл мрак" или "тъмна светлина " ...!
Марче , чети и мисли преди да пишеш !
09:25 30.01.2019
12 БатП
До коментар #9 от "Иванов":
Ставаш чувствителен, защото от недохранване си повреждаш тялото и спира да произвежда важни хормони, сред които е и тестостерона. Под недохранване се има предвид лишаването на тялото от важни протеини и мазнини. От здравословна гледна точка храненето в днешно време е доста близко до невъзможно. Генно модифицираните зеленчуци са навсякъде. Доматите за 5 лева килограма изглеждат като на бодибилдър бицепса - напомпени, готови да се пръснат и фалшиви. В един домат от на баба ми двора има 20 пъти повече вкус, но такива трябва да си отгледаш. Другото е, че всички зеленчуци по веригите са обработвани с толкова пестициди, че направо трябва да се замислиш дали свинята хранена със зоб и ярма за бърз растеж не е по-малко отровна. За пакетираните храни изобщо няма да говоря. Та айде обяснете, сами ли си гледате зеленчуците, които мислите за толкова полезни, или просто ви е важно да сте различни и да се чуствате добре, че уж правите добро на света с лишенията си?09:35 30.01.2019