Предлагаме ви рецептата за известната край морето рибена чорба по бургаски. Тя е уникално вкусна, а и не се приготвя никак трудно.
Продукти:
700 грама риба от поне три различни вида
Глава лук
1 морков
1 червена чушка
1 картоф
3 стръка целина, 5 стръка мащерка и 1 лъжичка девесил
Люта чушка
1 жълтък
лъжица кисело мляко, 4 с.л. олио, черен пипер, сол на вкус
Първо трябва да си почистите рибите много хубаво от опашките и вътрешностите, но главите им си ги оставяте. След това ги сварявате в подсолена вода.
Зеленчуците се нарязват на средни кубчета и ги поставяте в една дълбока тенджера. Прибавяте към тях стръкчетата подправки, пипера и ако трябва още малко сол на вкус.
Всичко това се залива с още топлия, но вече прецеден бульон от рибата. Оставяте на котлона тенджерата, за да ври поне около 40-ина минути.
Готовата риба през това време я почиствате добре от костите, а вече и от главите ѝ. Тогава чак я поставяте при зеленчуците да поври за още десетина минути.
Застройката за рибената чорба я правите от един жълтък, който сте разбили с киселото мляко. Става фантастична чорбичка и то по рецептата на стари майстори готвачи в Бургас, пише topactualno.com.