Отидете към основна версия

16 310 34

10 много грешни комбинации на храни

  • здраве-
  • съвети-
  • комбинация-
  • храни-
  • вредни

Има храни, които е по-добре да не ядете заедно, зщото комбинацията от тях е вредна

Снимки: shutterstock

Свикнали сме да комбинираме различни хранителни продукти когато приготвяме нещо за ядене - сирене с месо, плодове в салати, кисело мляко с плодове. Но повечето хора не знаят, че голяма част от тези комбинации се смятат за вредни според повечето диетолози и специалисти по хранене. Тези комбинации от храни често ни карат да се чувстваме подути и сънливи, да усещаме дискомфорт и тежест. Те възпрепятстват храносмилателните процеси и водят до стомашни болки, гадене и умора.

Небалансираното хранене, което съчетава грешните съставки, е основната причина за образуването и натрупването на токсини в тялото, твърдят експерти от Аюрведическия институт.

За да предпазите тялото си от ненужен стрес и да подобрите начина, по който се чувствате, най-добре се откажете от навика си да комбинирате различни храни.

Ето някои от най-лошите хранителни комбинации, които е препоръчително да избягвате, тъй като ви вредят:

Храна с вода/сок
Пиенето на вода или сок по време на хранене е една от най-токсичните комбинации. Водата разрежда стомашните ви киселини и намалява тяхната ефективност при разграждането на протеини, въглехидрати и мазнини.

Домат и краставица

Може да звучи абсурдно, но тази толкова любима комбинация, която стои в основата на повечето салати, всъщност не се приема добре от организма. Причината е, че краставиците съдържат ензим, който блокира усвояването на витамин C, с който са пълни доматите и отнема много от хранителните вещества, които иначе организмът ни би усвоил.Диня с всяка друга храна
Динята е сред любимите ни плодове през лятото. Тя е сладка, сочна, богата на полезни витамини и минерали и с високо съдържание на вода. Много хора обичат да хапват диня със сирене, но според експертите по аюрведа, тази комбинация ще раздразни стомаха ви, тъй като храносмилателната ви система не може да я обработи правилно и бързо, което води до болки в корема и тежест.

Бисквити с мляко
Това е друга класика, която обаче може да доведе до поява на киселини.

Чай и мляко
Наливането на малко мляко в чая е прастара английска традиция, възприета на много места по света. Въпреки това тази комбинация не е полезна. Чаят сам по себе си е изключително полезен. Той влияе добре на кръвно налягане и цялостното сърдечно-съдово здраве. В млякото обаче, се съдържат протеини, наречени казеини, които блокират благотворния ефект от чая.

Месо и яйца
Много хора обичат омлет с шунка или друг колбас. Комбинирането на тези две съставки обаче, прави храна ви с много високо съдържание на протеини.

Кисело мляко и плодове
Комбинирането на млечни продукти с други храни е сложно, защото стомасите ни усвояват млечните продукти с различно темпо, от това, с което обработват повечето други храни. По специално внимание се обръща на съчетанието с плодове, защото киселините в тях пречат на храносмилателната система да преобразува и усвои веществата от млякото.

Банани и прясно мляко
Банановият шейк е сред любимите напитки на много хора още от ранна детска възраст. Много специалисти по хранене обаче, смятат, че тази напитка е изключително вредна.

Двата продукта са напълно противоположни що се отнася до усвояването им от организма. Според експерти съчетанието на прясно мляко с банани води до нарушаване на чревната флора, блокиране на телесните канали и може да предизвика алергии.

Риба и яйца
Комбинацията от тези два продукта може да доведе до различни стомашни неразположения и дори да причини заболявания като панкреатит, язва, гастрит.

Хляб и сирене
Сандвич със сирене на скара е първото нещо, което повечето хора си представят. И макар тази закуска да е наслада за вкусовите ви рецептори, тя се оказва враг на стомаха. Протеините и нишестето се усвояват по различен начин от тялото ви. Когато ги ядете заедно, стомахът ви трябва да избира кой да усвои първо и често това води до дискомфорт и трупане на мазнини, а в най-лошия случай може да доведе и до хранително натравяне.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.

Свързани новини