Last news in Fakti

31 Юли, 2019 18:19 16 232 34

10 много грешни комбинации на храни

  • здраве-
  • съвети-
  • комбинация-
  • храни-
  • вредни

Има храни, които е по-добре да не ядете заедно, зщото комбинацията от тях е вредна

10 много грешни комбинации на храни - 1
Снимки: shutterstock

Свикнали сме да комбинираме различни хранителни продукти когато приготвяме нещо за ядене - сирене с месо, плодове в салати, кисело мляко с плодове. Но повечето хора не знаят, че голяма част от тези комбинации се смятат за вредни според повечето диетолози и специалисти по хранене. Тези комбинации от храни често ни карат да се чувстваме подути и сънливи, да усещаме дискомфорт и тежест. Те възпрепятстват храносмилателните процеси и водят до стомашни болки, гадене и умора.

Небалансираното хранене, което съчетава грешните съставки, е основната причина за образуването и натрупването на токсини в тялото, твърдят експерти от Аюрведическия институт.

За да предпазите тялото си от ненужен стрес и да подобрите начина, по който се чувствате, най-добре се откажете от навика си да комбинирате различни храни.

Ето някои от най-лошите хранителни комбинации, които е препоръчително да избягвате, тъй като ви вредят:

Храна с вода/сок
Пиенето на вода или сок по време на хранене е една от най-токсичните комбинации. Водата разрежда стомашните ви киселини и намалява тяхната ефективност при разграждането на протеини, въглехидрати и мазнини.

Домат и краставица

Може да звучи абсурдно, но тази толкова любима комбинация, която стои в основата на повечето салати, всъщност не се приема добре от организма. Причината е, че краставиците съдържат ензим, който блокира усвояването на витамин C, с който са пълни доматите и отнема много от хранителните вещества, които иначе организмът ни би усвоил.10 много грешни комбинации на храни

Диня с всяка друга храна
Динята е сред любимите ни плодове през лятото. Тя е сладка, сочна, богата на полезни витамини и минерали и с високо съдържание на вода. Много хора обичат да хапват диня със сирене, но според експертите по аюрведа, тази комбинация ще раздразни стомаха ви, тъй като храносмилателната ви система не може да я обработи правилно и бързо, което води до болки в корема и тежест.

Бисквити с мляко
Това е друга класика, която обаче може да доведе до поява на киселини.

10 много грешни комбинации на храни

Чай и мляко
Наливането на малко мляко в чая е прастара английска традиция, възприета на много места по света. Въпреки това тази комбинация не е полезна. Чаят сам по себе си е изключително полезен. Той влияе добре на кръвно налягане и цялостното сърдечно-съдово здраве. В млякото обаче, се съдържат протеини, наречени казеини, които блокират благотворния ефект от чая.

10 много грешни комбинации на храни

Месо и яйца
Много хора обичат омлет с шунка или друг колбас. Комбинирането на тези две съставки обаче, прави храна ви с много високо съдържание на протеини.

10 много грешни комбинации на храни

Кисело мляко и плодове
Комбинирането на млечни продукти с други храни е сложно, защото стомасите ни усвояват млечните продукти с различно темпо, от това, с което обработват повечето други храни. По специално внимание се обръща на съчетанието с плодове, защото киселините в тях пречат на храносмилателната система да преобразува и усвои веществата от млякото.

10 много грешни комбинации на храни

Банани и прясно мляко
Банановият шейк е сред любимите напитки на много хора още от ранна детска възраст. Много специалисти по хранене обаче, смятат, че тази напитка е изключително вредна.

Двата продукта са напълно противоположни що се отнася до усвояването им от организма. Според експерти съчетанието на прясно мляко с банани води до нарушаване на чревната флора, блокиране на телесните канали и може да предизвика алергии.

10 много грешни комбинации на храни

Риба и яйца
Комбинацията от тези два продукта може да доведе до различни стомашни неразположения и дори да причини заболявания като панкреатит, язва, гастрит.

Хляб и сирене
Сандвич със сирене на скара е първото нещо, което повечето хора си представят. И макар тази закуска да е наслада за вкусовите ви рецептори, тя се оказва враг на стомаха. Протеините и нишестето се усвояват по различен начин от тялото ви. Когато ги ядете заедно, стомахът ви трябва да избира кой да усвои първо и често това води до дискомфорт и трупане на мазнини, а в най-лошия случай може да доведе и до хранително натравяне.

10 много грешни комбинации на храни


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад

    75 4 Отговор
    Ама че глупости си преписала Миленче този път!
  • 2 Пак оня

    78 3 Отговор
    Най опасно е да се яде на гладно!!!
  • 3 Morgoth

    72 2 Отговор
    Зле, зле, та чак вика "Ура". Домати и краставици - най-разпространените салата явно са вредни. Твърде много протеин в храната - кажи го на всеки един фитнес маниак и на всеки един диатолог. Хляб и сирене води до натравяне - ако е така половината българи да сме натровени постоянно. Глупост след глупост ...

    Коментиран от #14

  • 4 Льокрем

    46 0 Отговор
    Малий! Направо не е за вярване, че съм жив. Не само често ям някоя от горните комбинации, но понякога комбинирам по няколко от тях едновременно.
  • 5 Огледаи се ослушаи се и

    50 2 Отговор
    Моме Милено чети какво преписваш ,писала си за домати и краставици ,а отдолу коментар за диня и все пак мила журналистке нали се сещаш че нашите деди затова са живели толкова дълго ,защото тогава те е нямало да им казваш какво да консумират.
  • 6 Behemoth

    15 3 Отговор
    ИзрУди!
  • 7 Стругар

    29 2 Отговор
    Много вредна комбинация е ако дишане докато ядете 😆
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Луд

    27 1 Отговор
    Нарочно пишат глупости да раздвижват коментираните.Този път пресолиха манждата..
  • 10 Лора, внимавай...!!!!

    12 1 Отговор
    Лютичко със сладичко, чудесна комбинация...! От тези комбинации, две ги предпочитам...!
  • 11 JPower

    20 1 Отговор
    Пия бира ,гася с боза и мезя с шоколад!!!!
  • 12 Бен

    7 16 Отговор
    Средната продължителност на живота в края на турското робство в България е била около 50 години. Така че прадедите ви изобщо не са живяли дълго, или до дълбока старост. Иван Вазов е починал на 71, и от там идва прозвището му "патриарх" на бг литература.

    Коментиран от #16, #20, #31

  • 13 Абе

    18 1 Отговор
    и шопската салата ли е вредна? Ай сиктир!
  • 14 memento

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    всъщност, повече от половината българи са натровени.... ама чукча писател, чукча не читател. виж само на кое място сме по смъртност. и не, мит е, че се храним здравословно, но пък за сметка на това, разбираме от всичко.
  • 15 боцмана

    17 2 Отговор
    Най грешна и вредна е комбинацията да ядеш със заплата от днешните управляващи.

    Коментиран от #28

  • 16 JPower

    18 5 Отговор

    До коментар #12 от "Бен":

    Съжителство с турчин е вредно за здравето!!! Както е известно, турчина е воин, само срещу жени,деца и старци!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гад

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "0000":

    Па ти си много умен и успял и затова драскаш тук!
  • 19 Ало ало до всички

    10 1 Отговор
    Не четете статията много вредно да не хванете някоя диария.
  • 20 Алфа Ромео

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бен":

    Вярно е навремето хората не са живели толкова дълго както си мислим, чувал съм го от дядо ми и баща ми. Имало е висока смъртност поради труден достъп до доктор или болница, но са се раждали повече деца.
  • 21 Комбинацията

    6 0 Отговор
    Трачева и журналистика води до диария на 100 %
  • 22 бате митко

    6 2 Отговор
    овцо проста вземи се скрий някъде
  • 23 паметен

    5 0 Отговор
    Това хич не е важно, важно е как да ги подредим в хладилника.
  • 24 Прасковата

    3 3 Отговор
    Ездачката
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 мастър шеф

    4 0 Отговор
    По-голяма простотия не бях чел!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 sofi marinova

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "боцмана":

    Въх, въх! Чак сега разбрах, защо наричат Вазов патриарх на българската литература!!! То било не заради великите му и многобройни творби, а защото "живял до 71 години,а другите българи - до 50 г." - към #12. Каква информация само!!!
  • 29 Рецепта за много газове

    4 0 Отговор
    Боб с хляб с месо и сладко задължително веднага и се скъсваш от пърдене. Даже е възможно да си запалиш гащите
  • 30 Бай Пешо

    5 4 Отговор
    Всичко написано в горната статия е вярно!!!
    Най-лошата комбинация е смесването на домати и краставици .Това в Тибетската медицина е абсолютно забранено!!!
    За голямо съжаление в България на всякъде се предлага шопска салата , но истината за съжаление е такава изключително вредна и токсична .Проверете в литературата - краставицата е зеленчук ,а домата е плод.Употребата на плодове след 16 часа е нежелателна защото сгъстява кръвта и довежда до инсулти.Плодове се ядът през деня .По време на хранене никакви течности не се употребяват !!! Вода се пие 20-30 минути преди хранене. Който спазва тези златни правила няма да се среща с лекарите ,които на ползват като банкомат и нямат никаква сметка да на излекуват.
  • 31 Хохо

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бен":

    Да знаеш, точно заради възрастта му е било орозвището на Вазов ....
  • 32 Прасковата

    1 1 Отговор
    Ездачката
  • 33 Гост

    0 1 Отговор
    Тогава ми ящте У.
  • 34 Зрител

    1 0 Отговор
    ... и ся кво стана?Всичко което консумираме редовно е мега вредното... Яжте само разделно... Сутрин салама, на обяд питката... А гарнитурата на следващия ден!