Отидете към основна версия

10 219 10

Най-популярният и любим зеленчук "убива" зъбите

  • зеленчук-
  • убива-
  • зъби-
  • усмивка-
  • полезно-
  • вреди-
  • здраве-
  • съвети-
  • картофи

Богатите на витамини плодове и зеленчуци са полезни за здравето ни, но някои от тях могат да увредят зъбния емайл

Снимки: shutterstock

Богатата и разнообразна храна е важна за правилното функциониране на нашия организъм, а консумирането на свежи плодове и зеленчуци играе особено важна роля за нашето здраве. Всеизвестно е, че включването за тези дарове на природата в нашето ежедневно меню е изключително полезно. Те са богати на витамини и минерали, които са от особено важно значение за нашето тяло.

В същото време обаче, прекомерната консумация на някои храни може да се отрази зле на здравето ни и да доведе до определени проблеми и дискомфорт. Така например най-популярният и търсен зеленчук, според някои специалисти, е в състояние да "убие" зъбите ни.

Става въпрос за картофите, които както изглежда, допринасят за появата на кариеси. Развалянето на зъбите е често срещано сред почти 90% от хората по света. Ако не се лекува навреме кариесът може да прерасне в пулпит, при който се налага отстраняване на нерва на болния зъб. Без нерв зъбът "умира".

Според някои стоматолози появата на кариеси по зъбите е свързана с генетична предразположеност. Въпреки това тя може да бъде предотвратена ако се спазват някои определени правила, като редовна орална хигиена и консумация на правилни и здравословни храни.

Зъболекарите съветват от диетата да бъдат изключени или сведени до минимум определени храни, които подпомагат процеса на развитие на кариеси. Една от тези храни са картофите.

Причината се крие във факта, че богатото съдържание на нишесте в картофите, спомага за производството на млечна киселина, която от своя страна омекотява зъбния емайл.

Само няколко минути и нивото на киселинност в устната кухина се доближава до нула, появяват се вредни бактерии, които развалят емайла. Освен това от комбинацията между нишесте и слюнка, се получават нишестени продукти, които се преобразуват в глюкоза, а тя също уврежда емайла.

Някои експерти препоръчват да се откажете от картофите, а други съветват старателно да миете зъбите си след всяко хранене.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.

Свързани новини