Отидете към основна версия

12 393 9

Днес - жените без сутиени!

  • рак на гърдата-
  • сутиен-
  • превенция

Целият месец октомври е посветен на борбата с рака на гърдата

Снимка: Shutterstock

Днес е Световният ден без сутиени. Отбелязва се на 13 октомври и идеята му е да прикове вниманието върху женските гърди, но не като обект на желанието, а за да обърне внимание на превенцията на рака на гърдата.

Статистиката отдавна е доказала, че ракът на гърдата е най-често разпространеното онкологично заболяване. Целият месец октомври е посветен на борбата с тази болест и с акта за премахването на сутиена поне за ден, целта е да се напомни на всяка жена да се изследва за рак на гърдата.

В момента ракът на млечната жлеза е най-често срещания при жените както в България, така и по света. Такива са 25 % от всички злокачествени заболявания.

Ракът на гърдата представлява злокачествен тумор, който води началото си от клетките на самата гърда. Туморните клетки при рака на гърдата произлизат от нездрави клетки, при които е възникнало смущение при клетъчното делене, пише moreto.net.

У нас смъртността при жените с рак на гърдата е около 16,4% от откритите случаи, което показва, че това заболяване може да се лекува като всяко друго, стига да е открито навреме.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.

Свързани новини