Отидете към основна версия

23 985 26

Рядка находка донесе на рибар стотици хиляди евро (СНИМКИ)

  • амбра-
  • кашалот-
  • ценна находка-
  • повръщано-
  • повръщано от кит-
  • тайланд-
  • рибар-
  • находка

Тайландски рибар направи улова на живота си, оценен на 320 000 долара

Снимки: shutterstock

Беден тайландски рибар се прочу за един ден, благодарение на изключително рядка и ценна находка, на която се натъкнал по-рано тази година. Мъжът открил огромна буца повръщано от кит на един от плажовете на остров Самуи, Южен Тайланд.

Находката, с тегло 6,3 килограма, е оценена на близо 250 000 британски лири (350 000 долара). Тя се оказала истинско съкровище за тайландския рибар Джумурус Тиачот, който обикновено изкарвал по около 400 бата (10 британски лири) на ден.

55-годишният мъж пазел ценната си находка почти година, преди да се реши да се свърже с властите, за да я предостави за изследване.

Губернаторът на провинцията Сураттхани Витчавут Джинто пристигнал със специалисти при Тиачот, които след анализ на веществото, потвърдили, че това е истинско повръщано от кит и съдържа повече от 80 процента от веществото амбра, което се образува в червата на кашалотите и е високо ценено от парфюмерната индустрия.

Амбрата се образува в стомашно-чревния тракт на кашалотите, когато те погълнат остри и твърди предмети като кости на риби или черупки от миди. Веществото в първоначалния си вид представлява гъста, лепкаво-слузеста субстанция, , чиято функция е да защити храносмилателните им органи от нараняване. С нея кашалотите повръщат тези опасни обекти, също както котките изхвърлят топки козина. Когато веществото се смеси със солената вода, то става твърдо като камък и вълните го изхвърлят на брега.

Пред местните медии рибарят разказал, че едва сега съобщил за находката си, защото не бил сигурен какво всъщност е намерил.

„Трима от съседите ми дойдоха, след като племенникът ми им сподели, че съм намерил повръщано от кашалот. Поискаха парченца и казаха, че ще направят някои проверки, за да докажат, че това наистина е амбра, но по-късно ми казаха, че тестовете не са показали нищо", разказва Тиачот.

„Трябваше да знам истината, така че се свързах с властите, за да проверя. Сега знам, че е истинско повръщано от кит и ще го продавам.

Губернаторът е обещал на Тиачот, че ще му помогне да продаде най-изгодно своето ценно притежание, което ще го направи богат.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.

Свързани новини