Отидете към основна версия

23 341 22

За този турски курорт не подозират дори много от местните (СНИМКИ)

  • турция-
  • амасра-
  • курорт-
  • туристическа дестинация-
  • непознат-
  • неизвестен-
  • малък град черно море

Наричат това градче Черноморската перла на Турция и има защо!

Снимки: shutterstock

Турция сред страните, която се си извоювали място в челните класации за най-посещавани туристически дестинации.

С многобройните си курорти и екзотични места, южната ни съседка привлича хора от цял свят. Истанбул, Анталия, Мармарис ... са само част от красивите места, които присъстват в почти всеки туристически справочник. Въпреки това тук има още много места, които могат да предложат на своите гости приятна ваканция, че и отгоре.

Именно такъв е град Амасра.

Това е малък град в турската провинция Бартин, разположен на брега на Черно море. Местните го наричат Черноморската перла на Турция и има защо.

Стари улички, каменни мостове, рибни ресторантчета и дървени рибарски лодки, които се полюшват от вълните на пристана или до самия бряг.

Градът е разположен сред удивителна природа и може да се каже, че представлява гигантски музей на открито с паметници от Римската империя, Византия и Османската империя.

Амасра се състои от две части – континентална и островна. Те са свързани помежду си с каменен мост, построен по времето на Римската империя.

Не много навътре в морето пък има малък остров, на който в миналото се е издигала масивна крепост, която е пазела града от вражески кораби.

В континенталната си част градът е обграден от гори, които на места се спускат право към морето, а на други се извисяват над него, кацнали върху живописни отвесни скали.

Въпреки прелестта си, Амасра не е сред най-популярните туристически дестинации, което е много добре, защото тук липсва тягостната атмосфера и шумотевица от тълпите почиващи. Никой не ви пъха в ръцете листовки за екскурзии, не ви предлагат таксита и не ви привикват настойчиво да седнете в някой ресторант.

В градчето има хотели от всички категории, както и много къщи за гости, в които ще ви посрещнат с усмивка.

Градският плаж е разположен в източната част на града и е образуван от фин бял пясък.

Амасра предлага всички видове морски дейности и забавления. Тихите заливи са много удобни за яхтинг и гмуркане.

Тук непременно трябва да видите и улиците за сувенири, където сравнително евтино може да си купите фина дървена статуя, плат, или лечебен камък.

Посетителите тук са най-вече турци от други региони, защото засега най-вече те знаят колко красив е този град.

За да стигнете до Амасра, можете да си хванете маршрутка от Бартин за 6 турски лири. А до Бартин се стига от всеки голям турски град с автобус.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.

Свързани новини