Отидете към основна версия

1 754 0

Започват проверки за използване на мазнини в заведенията

  • проверки-
  • мазнини-
  • заведенията-
  • найденов-
  • донка байкова
Снимка БГНЕС

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви, че Българската агенция по безопасност на храните започва нови проверки за използването на мазнини при готвенето в заведенията. Масово заведенията нарушават правилата и използват едно и също олио многократно, заяви министърът преди днешната среща с общините. Инспекторите ще проверяват дали мазнината се сменя всекидневно и дали не се прилага една и съща за различни продукти. Особено това ще важи за заведенията по морските курорти. Получаваме много сигнали от граждани, каза той.

Използването на стара мазнина застрашава здравето на хората и води до стомашни проблеми, обясни министър Найденов. Недопустимо е с една мазнина да се пържи риба и после картофи. Трябва да има отделни съдове. Знаем, че използването на една и съща мазнина води до спестяване на разходи на собствениците на ресторантите, но здравето на хората е по-важно, добави той. Инспекторите ще следят дневниците на заведенията, в които трябва да вписват смяната на олиото. Използването на стара мазнина е рискова точка и сме подали да бъде проверена от Центъра за изследване на риска, каза още министър Найденов.

Мирослав Найденов е решил лично да прави проверки по плажовете, за да спре амбулантната търговия. „Ако искаме да имаме реномето на добра европейска дестинация, туристическа, гледките с мургавите събратя, които обикалят и продават царевица, които продават слънчоглед и какво ли не на плажа, трябва да изчезнат“, заяви той, аргументирайки се с това, че е европейско да се продава царевица, например, на плажа.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Как да оцелеем в жегите

    Човешкото тяло непрекъснато отделя течности. Това са около 2,5 л. дневно дори и в студените месеци. Още на 22 градуса обаче човешкият център за тер ...
    14.07.2012
    4 643
    3