Човешкото тяло непрекъснато отделя течности. Това са около 2,5 л. дневно дори и в студените месеци. Още на 22 градуса обаче човешкият център за терморегулация, който се намира в междинния мозък, включва своите механизми – потните жлези. Те започват да отделят много повече пот от обичайното. А при над 30 градуса започва интензивно изпарение на потта и губим твърде много течности.
Затова и първата препоръка на експертите по отношение на горещото време е да увеличим приема на течности. Това заяви пред Факти.бг проф. д-р Донка Байкова, ръководител на Катедра „Превантивна медицина” към факултет Обществено здраве в Медицинска академия – София.
Правилото
На 1 кг телесна маса трябва да се пият 30 мл течности. Това означава, че ако човек е 60 кг, той трябва да пие 1,8 л., но при нормални температури. При летните жеги това количество трябва да се увеличи поне с един литър. Иначе терморегулацията е смутена, посочи проф. Байкова.
Течностите
През лятото ние инстинктивно наблягаме на храни богати на течности - зеленчуците и плодовете, припомня проф. Байкова. По думите й като говорим за загуба на течности, трябва да кажем, че при нашите метаболитни процеси ние образуваме около 300 мл вода – при храносмилане и при обработката на храната на клетъчно ниво. Още около литър съдържат храните, които консумираме през лятото.
Водата е половината от всички течности, за които става дума. Останалите могат да дойдат и като освежаващи напитки. Много хубави напитки са млечнокиселите – като айрян, хубави са фрешовете, те освежават. Доматения и морковения сок, сока от сезонните плодове, също помагат.
Защо сокове? Защото понякога храносмилането ни е затруднено. Често пъти през лятото имаме стомашно-чревни неразположения. Затова и често ни се налага, не да ядем суровите плодове и зеленчуци, а да пием сок извлечен от тях, за да облекчим храносмилателните процеси.
Ако не през лятото, кога друг път бихме консумирали бира. За разлика от високоалкохолните напитки (в които има празни калории) тя е богата на хранителни вещества. Не е добре да се пие ледена обаче, предупреждава проф. Байкова. (Това касае и другите течности).
Някои дори препоръчват топли напитки, които улесняват терморегулацията. Но пък често пъти топлите напитки не ни утоляват жаждата.
Сухотата на устата и прекалената жажда можем да премахнем с лимонада – изцеден лимонов сок към водата. Това повишава слюнкоотделянето и устата ни вече не е толкова суха.
Билковите чайове са особено полезни за нашата географска ширина. Те са богатство, което през следващите години се надявам да стане популярно в света. Колкото е зеленият чай богат на антиоксиданти, толкова са богати на тях и чайовете от мента или мащерка, липа, лайка...

Храните
Салати, млечни храни, риба, птичи меса – това са препоръчаните от експертите храни. Сутрин е добре да подкрепим организма си с пълнозърнеста закуска, за да имаме бавно разграждащи се въглехидрати. Това е важно, защото глюкозата е единствен източник за работата на мозъка. Но не глюкозата от сладките храни, а тази произведена от пълнозърнести храни като овесените ядки. Двоен зеленчуков сандвич с пълнозърнест хляб сутрин също върши работа.
В тази част на годината губим и много соли. Това е когато се чувстваме обезводнени, когато се потим много. Това е периодът, в който можем да си позволим щипка сол към салатата и айряна.
Опасностите
Топлинният удар, който е нещо съвсем различно от слънчевия, може да ни засегне, когато имаме затруднено топлоотдаване на тялото. За затруднено топлоотдаване допринасят газираните напитки и тежките храни, посочи проф. Байкова.
Газираните напитки не са най-желаното нещо, което можем да препоръчаме ние, експертите. Обяснението е че въглеродният двуокис (или въглероден диоксид, който се използва за принудителното газиране на напитките – бел.ред.) подкиселява вътрешната среда. Той се преобразува във въглена киселина и затруднява отделянето на течности от организма. Затрудненото отделяне на течности от кожата може да доведе до топлинен удар, предупреждава проф. Байкова.
Тежките храни – свинска пържола, капама, кисело зеле, наденички произвеждат много килокалории – 1 гр. мазнини произвежда 9 килокалории. Тази произведена топлина чрез терморегулацията трябва да я изведем навън. Но навън е горещо и нашето топлоотдаване е затруднено. Така ние акумулираме топлината в нас, повишаваме температурата си и може да направим този топлинен удар.
Високоалкохолните напитки – водки, ракии, уиски – не са за горещите часове на деня, най-малкото за плажа. Влизането в морето след консумацията им крие голям риск от появата на сърдечен проблем, предупреждава проф. Байкова.
Температурните разлики
Много е важно температурата, която регулираме с климатик вкъщи или в офиса да бъде с разлика най-много с 8 градуса по-ниска от тази на външната температура, подчерта д-р Байкова. Ако ни се налага често излизане, това ще ни помогне да се адаптираме по-лесно към промяната на температурата. От 10.30 докъм 17 часа, по възможност да не се излагаме на слънце. Само при наложителна работа да излизаме на улицата. Ако все пак се налага, нека бъдем с шапка с периферия, със светли, широки дрехи, в никакъв случай да не са впити в тялото
В противен случай може да се стигне до опасни ситуации и дори до смърт. Това се отнася особено за деца и възрастни хора.
Всички тези препоръки касаят здрави и работоспособни хора. Относно деца и възрастни хора, препоръките са много по-рестриктивни, предупреди проф. Байкова. Те не трябва да излизат навън, климатиците не трябва да поддържат висока амплитуда на стайната температура с външната среда. Знаете, много хора сега търсят медицинска помощ, защото са предприели несъобразени активности.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 indieca
17:14 10.07.2012
2 алкохолик
21:10 10.07.2012
3 Дядо поп
07:59 11.07.2012