Отидете към основна версия

6 413 15

Рецепта на деня: Спагети ала путанеска

  • спагети-
  • паста-
  • путанеска-
  • аншоа-
  • риба-
  • какво да сготвя-
  • италианска кухня

Съчетават в себе си почти всички вкусни съставки на южноиталианската кухня

Снимка: Shutterstock

Тази класическа рецепта от Южна Италия е едно от въплъщенията на средиземноморския вкус. Колоритното име на този сос е с доста неопределен произход, но най-популярната история е за една дама с леко поведение или puttana, на която се наложило да приготви набързо паста за гости с каквото било останало по шкафовете и метнала в тигана няколко маслини, каперси, доматчета, чесън, люта чушка и филенца аншоа, пише menumag.bg. Получил се невероятно добър резултат.

Необходими продукти:

500 гр. спагети

3 с. л. зехтин

2 скилидки чесън, ситно нарязани

2 с. л. каперси

1 ч. ч. черни маслини, нарязани

10 филета аншоа в олио, едро нарязани

1 малка червена люта сушена чушка, натрошена

1 с. л. сух риган

800 гр. консервирани домати

2 с. л. пресен босилек, нарязан

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В сгорещен зехтин слагате чесъна, каперсите, маслините, аншоата, лютата чушка и ригана. Разбърквате 2-3 минути, добавяте доматите и оставяте соса да къкри 4-5 минути. Овкусявате със сол и черен пипер.

Сварявате спагетите според инструкциите на опаковката, отцеждате ги и ги слагате в соса. Поръсвате с босилека и малко зехтин.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини