Тази класическа рецепта от Южна Италия е едно от въплъщенията на средиземноморския вкус. Колоритното име на този сос е с доста неопределен произход, но най-популярната история е за една дама с леко поведение или puttana, на която се наложило да приготви набързо паста за гости с каквото било останало по шкафовете и метнала в тигана няколко маслини, каперси, доматчета, чесън, люта чушка и филенца аншоа, пише menumag.bg. Получил се невероятно добър резултат.
Необходими продукти:
500 гр. спагети
3 с. л. зехтин
2 скилидки чесън, ситно нарязани
2 с. л. каперси
1 ч. ч. черни маслини, нарязани
10 филета аншоа в олио, едро нарязани
1 малка червена люта сушена чушка, натрошена
1 с. л. сух риган
800 гр. консервирани домати
2 с. л. пресен босилек, нарязан
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В сгорещен зехтин слагате чесъна, каперсите, маслините, аншоата, лютата чушка и ригана. Разбърквате 2-3 минути, добавяте доматите и оставяте соса да къкри 4-5 минути. Овкусявате със сол и черен пипер.
Сварявате спагетите според инструкциите на опаковката, отцеждате ги и ги слагате в соса. Поръсвате с босилека и малко зехтин.