Отидете към основна версия

8 093 6

Тези ядки пазят от рак

  • кайсии-
  • ядки-
  • кайсиеви ядки-
  • рак-
  • ракови клетки-
  • лекарство-
  • хранителна добавка-
  • турция-
  • тургут йозал

В тях се съдържат вещества, които унищожават раковите клетки и помагат за създаването на здрави

Снимки: shutterstock

От известно време учени и медици, говорят за кайсиевите ядки, като за новата суперхрана, изтъквайки техните противоракови свойства. Въпреки това, горчивите ядки на кайсията могат да бъдат и много опасни за здравето заради съединение, което се превръща в цианид, щом попадне в организма.

Кайсиевите ядки съдържат фибри, протеин и високи количества полезни мазнини. Те са с високо съдържание на есенциални мастни киселини (омега-6 и омега-3 мастни киселини), които са от основно значение за здравето, а също така са богати и на витамини и минерали.

В различни изследвания и проучвания, правени през годините, учени описваха кайсиевите ядки като средство, което може да помогне в борбата с раковите заболявания. Според тях, съединението амигдалин, което се намира в ядките на кайсията, може да помогне в борбата с раковите заболявания.

Въпреки това, то крие смъртоносна опасност. Когато попадне в човешкия организъм, амигдалинът се преобразува в цианид. Всеизвестно е, че това химическо съединение е отровно и може да убие човек.

Ново изследване, проведено от екип от университета „Тургут Йозал” в провинция Малатия, източна Турция, сега дава нови доказателства, в подкрепа на твърдението, че кайсиевите ядки унищожават рака.

Изследванията, ръководени от ректора на университета д-р Айсун Бей Карабулут, са затвърдили идеята, че кайсиевите ядки могат да помогнат при лечението на някои заболявания, включително рак. Според проучването, горчивите ядки съдържат вещества, унищожаващи раковите клетки, като същевременно помагат за обновяване на здравите клетки.

Тези разкрития дават надежда на милиони пациенти от целия свят, диагностицирани с рак .
Изследванията на д-р Карабулут започнали преди няколко години и след няколко успешни теста, университетът е получил патент, издаден от Турския патентен институт, за производството на хранителни добавки с пребиотичен екстракт от кайсия.

Ръководителят на изследването заявява, че по време на производствения процес на добавката ядките преминават през процес на детоксикация, за да се премахне опасният ефект за здравето.

"По време на производството ние гарантираме да запазим активните антиоксиданти, които са полезни за здравето, и да се отървем от цианида в горчивите кайсиеви ядки. Този продукт би бил полезен и за предотвратяване на рака", обяснява той.

Карабулут добавя, че новият продукт доказано помага за намаляване на стреса.

Лекарите от турския университет разработват и други продукти от кайсиеви ядки като например козметика за борба със стареенето на кожата, а приходите от научните им разработки и патенти ще бъдат предназначени за стипендии на техните студенти.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини