Отидете към основна версия

14 828 25

Легенди от дъното на язовир "Огоста" (СНИМКИ)

  • язовир-
  • туристи-
  • огоста-
  • дъно-
  • легенди-
  • мистериозен-
  • мистерия-
  • рибарство и аквакултури-
  • рибари

Язовир "Огоста" се радва на голяма посещаемост всеки ден

Снимка: БГНЕС

Ниското ниво на язовир "Огоста", причинено от липсата на валежи в региона, голямото количество риба във водохранилището и успешната борба с бракониерите на риба на язовира, го превърнаха в туристическа атракция и той ежедневно е посещаван от много хора, идващи от цялата страна. Това заяви областният управител на Монтана Росен Белчев.

В момента в язовира има 152 милиона кубически метра вода, а максималният му обем е 505 млн куб. м. Водата се е отдръпнала и на много места са се показали острови и полуострови, образували са се малки езерца, в които рибари хвърлят въдици по цял ден.

В края на язовира от водата е изплувала черквата на село Живовци, което заедно със съседното село Калиманци е останало под вода при строежа на язовира през 1985 година.

Седмици преди това на повърхноcтта му се появи странна желязна машина. За нея вече се носят легенди. Някои смятат, че мaшинaтa прилича нa тaнк и cмятaт, чe e зaбрaвeн пo врeмe нa вoeннo учeниe, други пък вярвaт, чe e трaктoр, или бaгeр, зaбрaвeн още от времето на cтрoeжa нa язoвирa. Нa трeти гoлямoтo жeлязo нaпoмня нa бeтoнoбъркaчкa.

От повърхността на водата стърчат стълбове от някогашната електропреносна мрежа на двете села, туристи намират дори изоставени при строителството багери и други находки. Заради това по бреговете на язовир "Огоста", който е вторият по големина у нас след язовир "Искър", ежедневно се разхождат много хора, а през почивните дни потокът от хора е още по-голям - едни да хвърлят въдици в язовира, а други да разгледат, коментира Белчев.

Областният управител припомни, че язовир "Огоста" е изграден преди повече от 30 години с цел напояване на земеделски земи, риболов и производство на електроенергия. През последните години много малка част от него се използва за напояване. Заради маловодието електроцентралите по стената му често спират, както е и в момента, но риболовът се радва на голяма популярност и привлича любители от цялата страна. Язовир "Огоста" е забранен за промишлен риболов с мрежи, но любителският риболов с въдици се практикува ежедневно. Заради успешните акции на местния клон на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, полицията и местното сдружение на риболовците, през последните години бракониерските набези в язовира са пресечени и количеството на рибата в него е много голямо, заяви Росен Белчев.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Свързани новини