30 Януари, 2020 17:50 14 598 25

Легенди от дъното на язовир "Огоста" (СНИМКИ)

  • язовир-
  • туристи-
  • огоста-
  • дъно-
  • легенди-
  • мистериозен-
  • мистерия-
  • рибарство и аквакултури-
  • рибари

Язовир "Огоста" се радва на голяма посещаемост всеки ден

Легенди от дъното на язовир "Огоста" (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

Ниското ниво на язовир "Огоста", причинено от липсата на валежи в региона, голямото количество риба във водохранилището и успешната борба с бракониерите на риба на язовира, го превърнаха в туристическа атракция и той ежедневно е посещаван от много хора, идващи от цялата страна. Това заяви областният управител на Монтана Росен Белчев.

Легенди от дъното на язовир "Огоста" (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

В момента в язовира има 152 милиона кубически метра вода, а максималният му обем е 505 млн куб. м. Водата се е отдръпнала и на много места са се показали острови и полуострови, образували са се малки езерца, в които рибари хвърлят въдици по цял ден.

Легенди от дъното на язовир "Огоста" (СНИМКИ)
Снимка: wikipedia

Легенди от дъното на язовир "Огоста" (СНИМКИ)
Снимка: wikipedia

В края на язовира от водата е изплувала черквата на село Живовци, което заедно със съседното село Калиманци е останало под вода при строежа на язовира през 1985 година.

Легенди от дъното на язовир "Огоста" (СНИМКИ)
Снимка: Vesa Ivanova

Седмици преди това на повърхноcтта му се появи странна желязна машина. За нея вече се носят легенди. Някои смятат, че мaшинaтa прилича нa тaнк и cмятaт, чe e зaбрaвeн пo врeмe нa вoeннo учeниe, други пък вярвaт, чe e трaктoр, или бaгeр, зaбрaвeн още от времето на cтрoeжa нa язoвирa. Нa трeти гoлямoтo жeлязo нaпoмня нa бeтoнoбъркaчкa.

От повърхността на водата стърчат стълбове от някогашната електропреносна мрежа на двете села, туристи намират дори изоставени при строителството багери и други находки. Заради това по бреговете на язовир "Огоста", който е вторият по големина у нас след язовир "Искър", ежедневно се разхождат много хора, а през почивните дни потокът от хора е още по-голям - едни да хвърлят въдици в язовира, а други да разгледат, коментира Белчев.

Областният управител припомни, че язовир "Огоста" е изграден преди повече от 30 години с цел напояване на земеделски земи, риболов и производство на електроенергия. През последните години много малка част от него се използва за напояване. Заради маловодието електроцентралите по стената му често спират, както е и в момента, но риболовът се радва на голяма популярност и привлича любители от цялата страна. Язовир "Огоста" е забранен за промишлен риболов с мрежи, но любителският риболов с въдици се практикува ежедневно. Заради успешните акции на местния клон на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, полицията и местното сдружение на риболовците, през последните години бракониерските набези в язовира са пресечени и количеството на рибата в него е много голямо, заяви Росен Белчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    28 16 Отговор
    Монтана е супер град
  • 2 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    26 11 Отговор
    Монтана ♥️
  • 3 Буко Баламата

    23 1 Отговор
    Калиманци е КАЛИМАНИЦА !!!

    Коментиран от #11

  • 4 Мариа

    3 12 Отговор
    Шик български момичета влезте вижте, присъединете се безплатно❤️ getbadgirl. com ❤️
  • 5 незнайко

    24 2 Отговор
    Разбира се, че ще е голямо количеството на рибата след като 2/3 от водата липсва !!! Ще стане така, че рибата може да почне да умира, от прекомерна гъстота !!!
  • 6 гост

    14 0 Отговор
    Много хубава новина , от 505 - 152 , супер.
  • 7 Опа

    17 1 Отговор
    А Вецовете няма ли да ги спрете най накрая? То така ще си остане от язовира само Огоста накрая, и ето ви още една забелижителност
  • 8 само питам бе

    15 1 Отговор
    А берачи на жилезо не се ли мяркат там,а. Питам за един колега...

    Коментиран от #10

  • 9 Не религиозен

    11 4 Отговор
    Потопената църква почти не е разрушена, дори и кръста си е там. Бог знае как да опази своя дом от "великите" строители, които не се посвениха да посегнат на него...

    Коментиран от #12

  • 10 Опа

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "само питам бе":

    Е те това не питай бе колега
  • 11 Д.ИВАНОВА

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Буко Баламата":

    БРАВО-това е името ! Имоти на предците ми са били там.....от ГЕРЧОВИЯ род
  • 12 Д.ИВАНОВА

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не религиозен":

    Някога строежите са били качествени и за това са се запазили и строителите не са си оставяли ръцете,като пишман строителите в днешно време

    Коментиран от #17

  • 13 ЗАПОЗНАТ

    10 1 Отговор
    Сикаджията ВИНЕТУ мноого се изложи..в северозападнала БЪЛГАРИЯ никакви магистрали не строи....ФИДОСОВА е от региона..ако на нея нещо се сърди какво са виновни местните хора,тях да обгрижи "бащицата"

    Коментиран от #14

  • 14 ТОНКАТА

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "ЗАПОЗНАТ":

    Чакай от умрял писмо...какво му пука ! Има си други грижи-президента РАДЕВ,ВАСИЛ БОЖКОВ...Пуснал е ГЕШЕВ да му разчиства пътя и да заграби "ЗАКОННО" парите,имуществото и бизнеса на ЧЕРЕПА ..

    Коментиран от #15

  • 15 ПЕРОдрън-дрън....иска ти се

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТОНКАТА":

    Абе нема ли ОПТИКА за тия гадове
  • 16 ИВО ГРИГОРОВ

    11 1 Отговор
    ВАСИЛ БОЖКОВ ще се защити и пари и адвокати има ,ние да му мислим,че за хляба трудно свързваме двата края.Накрая,като осъди БЪЛГАРИЯ пак народа ще плаща
  • 17 Не религиозен

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Д.ИВАНОВА":

    Безспорно е така ! Нямам предвид работа на зидарите, изградили сградата на църквата, а "строителите на велики " дела - атеистите. Както е казано в Библията работата на всеки ще стане явна. Добре са градили зидарите, а дойде време чрез сушата Бог да ни покаже и това.

    Коментиран от #19

  • 18 Д.ИВАНОВА

    11 2 Отговор
    По-подходящ от ВАСИЛ БОЖКОВ за министър-председател НЯМА ! Грамотен,умен,успял..умее да прави пари... Да го изберем- ще оправи "боклука "и гладни и безработни няма да има.Като предприемчив бизнесмен знае как да превърне БЪЛГАРИЯ в РАЙ !
  • 19 Д.ИВАНОВА

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Не религиозен":

    за ВЕЛИКИЯ АРХИТЕКТ НА ВСЕЛЕНАТА ли става дума,за хората с ЧЕСТ,СЪВЕСТ И МОРАЛ ....бъдете по-ясен . /МАСОНИ/

    Коментиран от #20

  • 20 Не религиозен

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Д.ИВАНОВА":

    БОГ Е ЕДИН! Какво по-ясно?
  • 21 Крадец на информация

    2 1 Отговор
    Къде се намира Огоста...!!!

    Коментиран от #24

  • 22 Гост

    3 0 Отговор
    Че как така е останал този язовир че и рибата.... Да се чуди човек....

    Коментиран от #23

  • 23 Инфо от Мантана

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Останал е и още как! Има концесионери, които законно развъждат рибата за любителски риболов. Има и бракониери, които с помощта на отговорните органи редовно биват залавяни, а след това пускани с мижави условни присъди. Всичко има в Северозапада, та да припомня че навремето Владимир Живков беше народен представител от Монтана, та и резиденция има( за съжаление нямам представа каква става с имота)
  • 24 Учителката

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Крадец на информация":

    по география - река Огоста се намира в Северозападна България. Минава през Монтана ( Михайловград; Фердинанд; преди това Голяма Кутловица) и се влива в река Дунав. През 1985 г. по решение на ЦК на БКП е построен язовир, под водите на който остават селата. Хората са изселени и са започнали живота си отначало с мъката по изгубените домове.Под водата е потопена и църквата им.
    Бог е чул стенанията им и е видял поругаването на Божия храм. До това време софиянци посрещаха "мазния влак", с който богато и пребогато се радваха на плодовете на земята. А сега този край се превърна в СеверозападНАЛА България. Дали има връзка със събитието от 1985 г. и този язовир, можем само да предполагаме...
  • 25 aaa

    1 0 Отговор
    това са остатъците от електрическия багер , който водата заля . а той работеше до последно .... а хора с водолазни умения го разфасоваха под водата . колколи цветни метали са взели от него ???? медни кабели и намотки от ел .моторите.