Отидете към основна версия

2 795 6

Поредно фиаско на ГЕРБ за здравните вноски

  • здравни вноски

Поредната идея на Здравното министерство за затягане на режима при събирането на здравни вноски претърпя пълно фиаско. Текстът беше приет на първо четене, но на второ четене днес в зала не успя да мине.

Сделки с имоти и коли ще могат да се извършват и без да удостоверяваме платени здравни вноски. Депутатите окончателно отхвърлиха идеята на управляващите да предоставяме удостоверенията за платени здравни вноски, ако сключваме сделките. Това стана при гласуването на промени в Закона за здравното осигуряване.

В сега действащия текст има декларативен характер заявлението на лицето, което извършва действия с имоти или коли за това, че то не дължи здравни осигуровки, други осигуровки и данъци, но само в случаите, когато те са изискуеми. Според всички юристи, които днес се изказаха в зала, единствено това не противоречи на Конституцията, обясни пред журналисти Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия.

Логиката, че който има пари да си купи имот или кола трябва да си плати вноските просто не издържа. Защото тука се санкционира този, който в някой случай може да иска да си продаде колата, за да си плати вноските, посочи Мая Манолова от БСП.

Търся експертни становища от страна на Агенция по приходите, Агенцията за социално подпомагане дали може наистина здравно неосигурените, които според Националната здравно-осигурителна каса са около 1,3 милион души. Това са лицата, които са заявили избор на личен лекар, но са здравно неосигурени към момента, да се направи анализ на техния социален статус и да се направи анализ на профила им, обясни Даниела Дариткова.

На този етап се оказва, че има известни затруднения в създаването на един такъв анализ, защото може да се получи информация за това кои са на трудови договори и кои разполагат с имущество, но информацията е доста разнопосочна и ще трябва доста време да се направи наистина един такъв анализ, а би следвало на един такъв анализ да почиват и мерките, които тепърва ще се предприемат, обеща председателят на здравната комисия в парламента.

Да променим правото и да го направим задължение за всички български граждани, от което да следват санкции, които да ги лишават от правото на собственост е абсолютно недопустимо, отбеляза Екатерина Михайлова от ДСБ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини