Last news in Fakti

31 Май, 2012 14:17 853 1

Здравните фондове стават застрахователи

  • здравни вноски-
  • здравни фондове-
  • застрахователи

Пререгистрация на здравните фондове като застрахователи предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване. Предстои парламентът да разгледа промените, които разбуниха бранша.

Текстовете предизвикаха недоволството на здравните фондове, коментира "Сега". Например у нас трудно може да се изчисли застрахователен риск за лечението, тъй като няма общи цени и начини за пресмятането им. Всяка болница сама определя произволно разходите за скъпи медикаменти и консумативи.

Според фондовете промените ще доведат до закриването на малките фондове и до понижаване на качеството на услугата. Застрахователите обаче, които стоят зад някои от големите здравни фондове, са на обратното мнение.

Д-р Илко Семерджиев, който ръководи здравен фонд, е категоричен, че с промените профилактиката ще бъде изместена от фокуса на здравната система, което е пагубно: "Стойността на здравеопазването е в опазване на здравето, а не в лечение на вече случили се болести", посочи той пред Дарик радио.

Пред същата медия Константин Велев от Асоциацията на българските застрахова заявява, че доброволните здравни вноски в дружествата, които предлагат по-некачествени услуги, ще поскъпнат след промените в Закона за здравното осигуряване.

Според Семерджиев част от фондовете няма да могат да покрият новите изисквания за капитал и ще изчезнат.

Константин Велев от своя страна смята, че на пазара ще останат само добрите играчи, които предлагат качествени услуги: "Досега някои колеги можеха да минават ниско под летвата, с ниски цени, със спорно качество на услугите.

Ако дружествата за доброволно здравно осигуряване не се прелицензират като застрахователи, България е заплашена с глоба от над 700 000 евро от Брюксел, подчертава Даниела Дариткова от здравната комисия в парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Отдавна трябваше да стане това.Това е правилния начин всико друго е комунистическа измишльотина.