Last news in Fakti

26 Юли, 2012 12:36 2 793 6

Поредно фиаско на ГЕРБ за здравните вноски

  • здравни вноски

Поредната идея на Здравното министерство за затягане на режима при събирането на здравни вноски претърпя пълно фиаско. Текстът беше приет на първо четене, но на второ четене днес в зала не успя да мине.

Сделки с имоти и коли ще могат да се извършват и без да удостоверяваме платени здравни вноски. Депутатите окончателно отхвърлиха идеята на управляващите да предоставяме удостоверенията за платени здравни вноски, ако сключваме сделките. Това стана при гласуването на промени в Закона за здравното осигуряване.

В сега действащия текст има декларативен характер заявлението на лицето, което извършва действия с имоти или коли за това, че то не дължи здравни осигуровки, други осигуровки и данъци, но само в случаите, когато те са изискуеми. Според всички юристи, които днес се изказаха в зала, единствено това не противоречи на Конституцията, обясни пред журналисти Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия.

Логиката, че който има пари да си купи имот или кола трябва да си плати вноските просто не издържа. Защото тука се санкционира този, който в някой случай може да иска да си продаде колата, за да си плати вноските, посочи Мая Манолова от БСП.

Търся експертни становища от страна на Агенция по приходите, Агенцията за социално подпомагане дали може наистина здравно неосигурените, които според Националната здравно-осигурителна каса са около 1,3 милион души. Това са лицата, които са заявили избор на личен лекар, но са здравно неосигурени към момента, да се направи анализ на техния социален статус и да се направи анализ на профила им, обясни Даниела Дариткова.

На този етап се оказва, че има известни затруднения в създаването на един такъв анализ, защото може да се получи информация за това кои са на трудови договори и кои разполагат с имущество, но информацията е доста разнопосочна и ще трябва доста време да се направи наистина един такъв анализ, а би следвало на един такъв анализ да почиват и мерките, които тепърва ще се предприемат, обеща председателят на здравната комисия в парламента.

Да променим правото и да го направим задължение за всички български граждани, от което да следват санкции, които да ги лишават от правото на собственост е абсолютно недопустимо, отбеляза Екатерина Михайлова от ДСБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 никсана

    1 0 Отговор
    zna4e na parvo 4etene mina, ama na vtoro 4etene ne mina, tea barzo se usetiha kakav gav sa si napravili. pove4e nikoga GERB, pone ot men glas nqma da polu4at dogodina

    Коментиран от #3

  • 2 Радо

    1 0 Отговор
    Няма по големи нещастници от Герб не стига че повечето безработни обикалят като кучета бюрата по труда и нямат пари за хляб а сега им търсят имотите които нямат. Вместо да откриват нови работни места и да се засили контрола на работодателите които не правят трудови договори те преследват безработния и гледат кирливата риза да му свалят!
  • 3 ivo

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "никсана":

    1.3miliona sa vahte eliktorati cigan4etata heim vzemete drahkite razvadixtegi do priipadak sega po4na da vi natejava a neka sega .....
  • 4 Тошо Тиквата

    0 0 Отговор
    НИКОГА повече КРАДЛИВАТА шайка ГЕРБ......НИКОГА.
  • 5 гост Влюбен

    0 0 Отговор
    Хората , ако депутатите са такива изтрещяха. Хамав народ хамава държава , е такива са и тез вносители с поредната глупост на ГЕРБ най убавата партия засега. Паметник на Цеци до края ня годината , а следващата и на Бойко от признателния български народ. Волни пожертвования от народа. За допълнителна информация по после.
  • 6 безработен

    0 0 Отговор
    ТИЯ,ОТ ГЕРБ НЯМА ЛИ НАЙ ПОСЛЕ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО ЗА НАРОДА ИЛИ ИМА ЕДИН ФИЛМ -;БЕДНИТЕ ДА ГО ДУ... . '