Last news in Fakti

9 Май, 2012 15:11 11 082 35

Продаваш имот и колa с бележка за платени здравни вноски

  • здравни вноски-
  • лекар-
  • такса

Таксата за посещение при лекар остава 2,70 лв. засега

С промени в Закона за здравното осигуряване (чл. 37, ал. 1) правителството предлага да отпадне обвързването с минималната работна заплата със заплащането на суми за всяко посещение при лекаря или лекаря по дентална медицина, както и за всеки ден болнично лечение.

Това реши днес правителството. Освен това кабинетът затяга режима за събиране на дължимите вноски за здраве.

Предложени са и промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предвиждащи при прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими имоти и при прехвърлянето на собствеността върху моторни превозни средства, прехвърлителят да представя и удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски, става ясно от решение на кабинета.

Размерът на т. нар. потребителски такси ще бъдат определяни с постановление на МС. Законопроектът ще бъде предложен на Народното събрание за обсъждане и приемане. С другите изменения и допълнения в закона се отстраняват несъответствията в нормативната уредба на дейността по доброволно здравно осигуряване в България и правото на Европейския съюз в областта на застраховането. Проектът предлага промяна в статута на дружествата за доброволно здравно осигуряване като се предвижда дейността по доброволно здравно осигуряване да се извършва от застрахователи, имащи право да извършват дейност по застраховка "Заболяване" или застраховка "Злополука" и "Заболяване", отбелязва БГНЕС. Предвижда се също и прелицензиране в едногодишен срок от влизането в сила на закона на здравноосигурителните дружества по Кодекса за застраховането в застрахователни акционерни дружества. По този начин по отношение на тях ще се прилагат всички изисквания, прилагани към застрахователните дружества.

Предлагат се промени и по отношение на дейността на НЗОК като се дава възможност договарянето на отстъпки на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, да се извършва от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност. В този случай отстъпката се разпределя пропорционално между НЗОК и здравноосигуреното лице. По този начин ще се спестят публични средства и ще се намали тежестта за доплащане на здравноосигурените лица. Въвежда се и забрана дадените на НЗОК отстъпки да бъдат прехвърлени в тежест на пациента. Промените в законопроекта регламентират и договарянето на отстъпки от стойността по отношение на медицинските изделия, включени в списъка по чл. 30а от Закона за медицинските изделия, и заплащани от НЗОК.

С измененията и допълненията в закона, одобрени от правителството, се създава законова възможност за заплащане от НЗОК, чрез трансфери от МЗ, на разходите за ваксини по национални програми за профилактика на рак на маточната шийка. Също така законопроектът предвижда отпадане на задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски от задължително здравноосигурените лица, за които се прилага схемата за здравно застраховане на Европейския съюз. По този начин се отстранява съществуващото противоречие между българското законодателство и Протокола за привилегиите и имунитетите на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zdrav,Prav,Korav

    5 0 Отговор
    Ами ще си ги менкаме един други колите с пълномощни и това ще е, докато не писнат нотариусите, че не могат да си изкарат заплатите от поредната всенародна глупост.
  • 2 куку

    0 0 Отговор
    И имотите със завещание....ейц изиграха ни, най накрая.
  • 3 асд

    2 0 Отговор
    А за тази част от българският народ, които и до сега ние ги храним и живеят на наш гръб какво???? Тези които нямат нито къщи, нито коли, какво за тях? Пак няма да си плащат здравните!!! Знаете за кой етнос говоря. Още един закон насочен към тези, които работят и плащат данъци, и парите ни пак ще отиват при ромите, които един ден работа нямат и нямат намерение да почнат. Но ако питаш тях ние все сме кривите и ако не ги храним и плащаме тяхните сметки сме ги карали насилствено да ходят да крадат и убиват!!!! Айде, който не си плаща здравните да не получава стотинка помощи и ако детето ти не ходи на училище, за другите 5 една стотинка социални да не вземат!!!
  • 4 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    пълномощното ти трябва да е нотариално заверено, за да не те "клатят"....
  • 5 grabco

    1 0 Отговор
    а какво правят институциите за сигнал срещу измама с трудов договор ,не са плащани никакви осигуровки а са подавали информация кьм нап 8 години кои е за затвора питам ако може някои да помогне
  • 6 Емигрант

    1 0 Отговор
    В БГ май е добре този който не работи. В момента в който почнеш работа, към теб се протягат множество алчни ръце - на първо място държавата. Не съм против данъците но в рамките на разумното.БГ политиците(ако можем да ги наречем такива), по причина че са прости и алчни, често се опитват да се мешат в личния живот на гражданите. А това че са 250 хрантутника които сами си гласуват заплатите... Аз живях доста време в чужбина. Купих апартаменти в БГ. Ако гласуват това горното, продавам апартаментите и паричките си ги нося обратно в чужбина. Няма да позволя да ме работят както те си искат.
  • 7 Цецо

    3 1 Отговор
    Незнам дали има друга държава ,която да кара безработния (бездоходния) си народ да плаща осигуровки !!!! Та от къде да ги вземат тези пари да плащат що за чудо е това
  • 8 gnevnia

    0 1 Отговор
    Ей много са тъпи тез " Политици" , в частност и новата министърка на здравеопазването, нали е юрист, то и сега каквото и да прехвърляш нотариално подписваш че не дължиш данъци и осигуровки на държавата, а сега ще се чака и за удостоверение от нап , пълна глупост, най добре нищо и никой да не плаща само месец за да видим какво ще правят тез тъпани
  • 9 gnevnia

    1 1 Отговор
    Само едно не ми е ясно, защо след като някой не желае да плаща, за " да бъде лекуван" и по бързо да умре , от " мноого кадърни" лекари, и желае да плати само когато му се налага, политиците ни , който са маши в ръцете на тази или онази мафия, принуждават хората да плащат за нещо което не ползват ., на се краде под формата на здравна каса и всичко останало, ако се направи както е по белия свят, всеки си внася осигуровки и всеки един момент знае каква сума има по сметка, и ако не я разходва моге да я отстъпи за лечение на друг о.к, но не тук ще плащаме всички, за да се облагодетелстват малцина, и ако не дай си боже да ти потрябва пак плащаш иначе умираш
  • 10 Михаил Иванов

    1 0 Отговор
    До АСД кажи ЦИГАНИН бе брато ... само у нас е мръсна дума .... Докато не разполагаме поименно с парите които внасяме в тази каса този цирк ще продължава ... Но ако влизаш в лечебно заведение с електронна карта и заведението да си взема парите от нея ... пациента ще е Бог ..... както и в магазина ... имаш пари - пазариш ..... нямаш пари стоиш гладен ... Изключвам хората с тежки ..хронични заболявания Поклон пред тях... не го пожелавам и на най големия си враг ... Но питам къде отиват парите който искам не искам ми спират за здравни и пенсионни осигуровки ... Преди няколко години имах проблеми със здравната каса и питах колко циганета са се родили с моите пари и на колко турци сам излекувал хемороидите..../ имали сме спогодба с тях ....!!!/ Предупредиха ме че разговора се записва... ами записвайте го бе некадърници ... много поздрави на най близките Ви роднини... В скоро в тая скапана държава и за съжаление моя мила родина ... ще останат само политици данъчни и цигани .... Циганите като свърши всичко и няма какво да крадът и те ще си намерят друга хранилка ....... Горките ни политици и данъчни ... !!!! тях кой ще ги храни ...... едва ли ще намерят друг такъв прост народ ..... !!!!
  • 11 Радо

    0 1 Отговор
    Аз съм един от тези които са без здравни осигуровки по простата причина че съм без работа и то от година назад. Не че не ми се работи или не искам да работя но не става номера вече не броя колко CV-та съм пуснал или на колко интервюта съм ходил няма как да платя за нещо ката нямам доходи добре че са приятелите да ме черпят по каже че и за това нямам пари.
  • 12 fatmak

    0 1 Отговор
    Е пак цяла София да гласува за ГЕРБ в момента ни управлява възможно най некъдърната и алчната партия но спокойно идват избори и тогава всички супермени ще гризат дървото.Всеки ден доверието в тази алчна партийка пада докато се изпари след около година
  • 13 Михаил Иванов

    0 0 Отговор
    До Радо 11 На теб поне ти се работи брато и търсиш работа за разлика от мн други .......!!! Ако здаравните ни осигуровки са поименни ... нали затова са приятелите ......... по добре малко ....... но качествени ... !!!!!
  • 14 Михаил Иванов

    0 0 Отговор
    Говорим за приятели ...:)
  • 15 Людмил КИРОВ

    0 0 Отговор
    boikov6tina... moo li ve4e da mi napravi edna...
  • 16 Rogi

    1 0 Отговор
    Tова е поредната върховна идиотска простотия на ГЕРБ
  • 17 потърпевш

    2 0 Отговор
    съсипаха малък и среден бизнес време е за уволнение
  • 18 slavi

    2 0 Отговор
    Пикая на държавата,какво направи за хорато освен да ги изнасилва.Дори и по време на криза.
  • 19 bg gost

    0 0 Отговор
    аз гласувах за герб ама на следващите избори няма да е за тях защото те неработят по интересите на народа а против него,еее ба..и то туй вече на нищо не прилича до като не ни уморят няма да на оставят -ДА МИ НАМЕРЯТ РАБОТА НЯКАКВА И ЩЕ ИМ ПЛАТЯ Ш..НИТЕ ОСИГОРОВКИ---иначе от къде да ги изкопая пустите им пари
  • 20 cerutti

    1 0 Отговор
    които е гласувал за герб еи сега вече му яде попарата, браво народе и гащите ще ни вземат с измислени данъци, такси и глоби
  • 21 giol

    0 0 Отговор
    А видяхте ли как замаскираха 9 май, който е ден на победата над фашизма с 9 май - деня на Европа. Това се казва продажници и американски мекерета.
  • 22 луд

    0 0 Отговор
    да ни теглят по един.........и на следващите избори под строи за герб
  • 23 одесь

    0 0 Отговор
    много просто без руснаците нямаше да има никакаква европа пък и сега ли за каккво ние
  • 24 никой

    1 2 Отговор
    http://fakti.bg/biznes/38481-darjavite-s-nai-visoki-danaci пробвайте да понесете данъчното бреме на западните страни, тогава ще разберете за какво иде реч, и ако някой си мисли че на запад обикновените хора процъфтяват, много се е заблудил
  • 25 kris

    1 0 Отговор
    Едно време в училище учехме че най-тежкият и непосилен данък за поробеното българско население налагано от турските поробители бил десятъка/10% от всичко/,който довел до отчаяние българите....А,сега,кой ли ни е поробил,че процентът многократно надвишава онзи?
  • 26 аерогарата при първа възможност

    0 0 Отговор
    ние отдавна сме донори на тази дуржава просто не всички са го осъзнали все още
  • 27 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Не могат да ме задължат да плащам за нещо което не искам.Как може едновременно да си лишен от здравни услуги заради неплатени вноски и в същото време да ги дължиш тези вноски при положение ,че не си ползвал услугата.А има страшно много хора които не са плащали вноски десетки години и не са ползвали услугите на здравната каса.Според мен тази скапана здравна каса трябва да бъде закрита имуществото разпродадено и да се даде възможност на нови дружества да развият една нормална здравна система като всеки да си има здравна книжка в който да внася пари колкото повече иска и като се наложи лечение да се теглят пари от там а при нужда да помага с пари от тази си книжка и на близките си .Да не говорим,че вече има болници в които си плащаш годишната такса и хората поемат цялостното ти здравно обгрижване през годината.В края на краищата на всички са ни омръзнали мръсните нехигиенични и неприветливи комунистически бункери в които лекуват от здравната каса.
  • 28 враца

    0 0 Отговор
    тия алчни нямят срам дано никои да не опира до болница за да види колко е осигурен източиха всичко и само изтискват обикножения човек
  • 29 един плащач

    0 0 Отговор
    Кво стана? Хем храним м....лите, хем плащаме после на лекаря така или иначе, накрая ще ни налагат още ТАКСИ, нали за да ми издадат тази бележка трябва да ходим и да чакаме и да плащаме още по разни инстанции.... такова долно обиране и бюрокращина не Е БИЛО до СЕГА!
  • 30 ал капоне

    0 0 Отговор
    Нормално е когато мутрите са на власт да се развиват мутренските браншове, като затраховането и спекулата с горивата!!!!!
  • 31 мирослав борисов

    0 0 Отговор
    хааахаахххха я напишете още някои такъв виц да се посмея малко хахахахаххах
  • 32 Plimp

    0 0 Отговор
    ми ако съм милионер и не искам да плащам на сдуханата държава и стотинка, а предпочитам частните клиники, кво не мога да си купя/продам мотопед ли :D, на баба им Фърчилото
  • 33 до 24

    0 0 Отговор
    Г-н 24, и след като на запад на обикновеният човек не му е лесно, след като и там го облагат здраво с данъци, след като и там го изстискват докрай, за да е един вечен донор на държавата и на мутрите, застанали зад държавния апарат, какво?!? Трябва и ние да се примирим и съгласим с подобна съдба?! Да бъдем вечните безлични пчели-работнички? Защо?!? По каква логика?!? Глупаво и безсмислено изказване.
  • 34 Живия труп

    0 0 Отговор
    На всякъде по света има социални болници за по бедните хора където хем се обучават и студентите хем и лечението е безплатно.Ако искат хората да си плащат осигуровки за здраве най напред да си оправят батаците а после хората като видят,че на тях може да се разчита може от частните болници да се върнат пак при тях но не вярвам.
  • 35 Малкия

    0 0 Отговор
    А аз като си продавам колата освен бележка за платени осигуровки ще си нося и бележка от мама и тати.Ха ха ха тези май са на черешата.