Отидете към основна версия

7 674 12

Как да защитим дома си от коронавирус

  • хигиена-
  • почистване-
  • чисто-
  • вкъщи-
  • у дома-
  • коронавирус-
  • дезинформация

Поддържането на добра хигиена вкъщи е най-важната мярка, която можем да спазваме

Снимка: Shutterstock

Ситуацията с коронавируса за жалост продължава да се влошава в световен мащаб. Броят на случаите в целия свят, както и у нас, нараства бързо всеки ден въпреки всички защитни мерки, предприети от държавите.

Световната здравна организация, която призна ситуацията като пандемия, смята, че най-ефективната мярка за предотвратяване на новия вирус е старателното миене на ръцете.

Мнозина обаче твърдят, че COVID-19 може да се настани върху дрехите и обувките ни и по този начин да влезе в дома ни. Лекари от САЩ потвърждават, че коронавирусът може да живее на различни повърхности до няколко часа.

Какво да направим, за да не пуснем смъртоносния вирус в дома си?

По думите на епидемиолозите, не е необходимо да се предприемат извънредни мерки, като химическа обработка на дрехите или на всички помещения. За защита са достатъчни стандартните мерки за почистване на дома, но с някои важни подробности.

Основните методи си остават доказаните през годините начини за хигиена: често проветряване (2-4 пъти на ден в продължение на половин час) и мокро почистване (в идеалния случай - ежедневно).

Миенето на пода не трябва да става с белина и препарати с хлор, защото в затворени помещения те могат да бъдат много опасни за здравето.

Особено внимание трябва да бъде обърнато на предметите, с които домакинствата влизат най-често в контакт: кранове, дръжки на врати и прозорци, столове, маси, домакински уреди, дистанционно управление за телевизор, компютърна мишка и клавиатура.

За почистването им може да използвате както обикновен парцал, навлажнен с вода, така и дезинфектант на основата на алкохол.

Ако случайно сте имали гости, след заминаването им е необходимо да извършите малко по-сериозно почистване.

След всяко излизане от апартамента е необходимо да избършете всички повърхности и неща, с които сте имали контакт - дръжка на вратата или вътрешна ключалка, ключове за апартамента, мобилен телефон, слушалки.

Според експертите точно тези прости мерки ще помогнат значително да намалите шанса опасния вирус да се настани в дома ви.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.

Свързани новини