Отидете към основна версия

8 449 10

Колко подпочвени води има по света (ВИДЕО)

  • подпочвени води-
  • вода-
  • дъждовна вода-
  • любопитно-
  • панета-
  • сладка вода
Снимка: shutterstock

По-голямата част от подпочвената вода на Земята е дъждовна вода. Ако тези подпочвени води се намираха върху повърхността на планетата, те биха потопили земната кора на 11 метра дълбочина.

Подпочвената вода е трудна за откриване. Тя представлява само най-горния слой на така наречения водоносен хоризонт.

Движението на водата във водоносните пластове много прилича на разлята чаша вода върху купчина пясък. Тя се просмуква в почвата и запълва празното пространство и пукнатините над този слой. Горният слой на този водоем е известен като подпочвена вода.

Но с всеки ден хората използват повече и повече вода.

Сателитите могат да измерват косвено промените в разпределението на подпочвени води и тяхното движение, помагайки на учените да създават карти.

Повече от половината депозити на подпочвени води се използват безразсъдно. Това означава, че трябва да спестяваме вода.

По-модерните душове помагат за редуцирането на използваното количество вода.

Какво представляват подземните води

Подземните води са важен природен ресурс.

Обикновено, за подземна вода се счита вода, която тече през плитки водоносни хоризонти, но в технически смисъл, тя може да съдържа почвена влага, вечна замръзналост, неподвижна вода върху скална основа с много ниска проницаемост и дълбока, геотермална или петролна вода.

Te се извличат за селскостопански, общински и промишлени нужди чрез построяването и експлоатирането на кладенци.

Подземната вода често е по-евтина, по-удобна и по-малко уязвима към замърсяване в сравнение с водите на повърхността. Следователно, тя често се използва за обществено водоснабдяване. Въпреки това, замърсените подземни води са по-трудно видими и по-трудни за чистене от замърсените реки и езера.

Замърсяването им най-често се дължи на неправилното изхвърляне на отпадъци на повърхността, като например промишлени и битови химикали, торове и пестициди, отходни води и утайките им.
В много райони на страната единствените достъпни източници на вода са подземните.Водата се добива от сондажни кладенци. Много частни домове също имат кладенци и сондажи.

Подземните води могат да станат неизползваеми, ако се замърсят и станат опасни за пиене.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.

Свързани новини