Отидете към основна версия

4 527 12

Лекар съветва как да спасим белите дробове след тежко увреждане от COVID-19

  • последици-
  • увреждане-
  • бели дробове-
  • здраве-
  • полезно-
  • коронавирус-
  • covid-19

Пораженията, които коронавируса оставя, са сериозни, но има начин да се справим с тях

Илюстративна снимка: БГНЕС/ EPA

Белите дробове са основната мишена на новия коронавирус COVID-19. Най-често симптомите на заболяването се изразяват под формата на продължителни пристъпи на кашлица и проблеми с дишането. В някои случаи то става много трудно и болезнено. Известно е също, че коронавирусната инфекция може да предизвика развитие на дълбоко, изключително тежко увреждане на белите дробове с дългосрочни последици.

Британският лекар Сарфараз Мунши, водещ специалист в спешното отделение в болницата на Queen's, публикува видео в социалните мрежи, в което разказа как да спаси засегнат орган. Той препоръчва на пациентите да практикуват дихателни техники, които могат да облекчат дихателните проблеми при COVID-19, пише zdrave.to.

„Засегнатите от инфекцията трябва да се уверят от самото начало, че получават достатъчно въздух в основата на дробовете си“, каза лекарят.

Ето какво препоръчва той:

Поемете пет дълбоки вдишвания, задържайки дъха си преди издишване в продължение на пет секунди. На шестия дъх трябва отново да задържите дъха си в продължение на пет секунди, след което кашляйте колкото се може повече, покривайки устата си.

Повторете процеса отново.

След това, докато лежите по корем в продължение на 10 минути, дишайте, като правите по-дълбоки вдишвания от обикновено."

Лекарят посъветва болните, като цяло, да не лежат по гръб дълго време - това е опасно за белите дробове, които вече са отслабени от инфекцията. В това положение съществува риск от блокиране на малките дихателни пътища, което може да доведе до развитие на вторична пневмония.

Затова и мнозина от хоспитализираните заболели са поставяни по корем по време на болничното лечение.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.

Свързани новини