Отидете към основна версия

6 089 14

За тези неща не сте подозирали, че имат срок на годност (ВИДЕО)

  • срок на годност-
  • най-добро до-
  • предмети-
  • стоки-
  • използване

Не само хранителните продукти имат срок на гдност

Снимка: shutterstock

Всяко нещо има своя живот или иначе казано свой максимално допустим период на употреба. Има обаче стоки, за които едва ли сте подоирали, че имат срок на годност.

Слънчевите очила

Да, колкото и изненадващо да е за мнозина, оказва се, че трябва да бъде предпазливи с очилата, които ползваме, за да пазим очите си от силното слънце.Функцията на слънчевите очила е да пазят очите ни от вредните UV лъчи. Тази защитна способност на стъклата се губи с времето. Ето защо е добре да инвестираме малко повече пари, когато си купуваме слънчеви очила, за да имат не само по-добра, но и дълготрайна защита. Препоръчително е да купуваме очила от доказани магазини и да се доверяваме на мнението на специалистите, с които е хубаво да се консултираме предварително.

Слънцезащитният крем

Гледайте винаги срока на годност, който би трябвало да е посочен на опаковката. Ако все пак не е упоменат, експерти казват, че слънцезащитните кремове обикновено издържат до 3 години, след което спират да бъдат ефективни.

Гъбата за баня

С времето върху гъбата за баня, с която се къпете, се натрупват слоеве мъртва кожа и куп други микроби и бактерии. Затова експертите ни съветват да ги сменяме на всеки един-два месеца. Така че да си знаете, гъбите за баня също имат определена „продължителност на живот“.

Чаят също има срок на годност

Ако пиете чай, само когато сте болни, то най-вероятно той вече е загубил своите полезни свойства. Чаят не се разваля, като прясното мляко например, но според експерти след 2 години той губи своите полезни качества. Ето един бонус трик, за да запазите чая по-дълго - съхранявайте го във фризер за по-голяма ефективност.

Вижте още 5 неща, които също имат определен живот на използване и тряба да подменяте редовно:

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.

Свързани новини