Вижте как да го приготвите по рецепта на tialoto.bg.
Необходими продукти:
15 цвята от бял бъз
2 кг захар
10 л вода
5-6 лимона
2 с. л. лимонтузу
2 с.л. бял ориз
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера се слага водата и към нея захарта. Лимоните се измиват и нарязват на кръгчета. После се поръсват с лимонтузу.
Взимате цветовете, измивате ги хубаво и ги прибавяте към останалите продукти в съда. Ако искате да имате швепс с по-наситен аромат, може да сложите 5 цвята бъз повече.
Оставете съда на стайна температура, като периодично разбърквайте с лъжица, за да се разтвори захарта. Трябва да престои поне 24 часа и не повече от 36, преди сместа да стане готова.
След като посоченото време мине, прецедете сока хубаво и го налейте в подходящи бутилки. Преди да ги затворите, във всяка сложете по 2-3 зрънца ориз. Именно той ще го превърне във вкусен швепс.
В какъвто и съд да сложите газирания сок от бъз, трябва да знаете, че той не може да се съхранява за дълго време, най-много до 30 дни след поставянето на капачката. От друга страна е хубаво да знаете, че течността става на швепс около 5-6 дни след поставянето на ориза в нея.
Съхранявайки швепса от бъз в хладилник, той може да е годен за пиене и по-дълго, но все пак не рискувайте да го държите твърде много, защото капачките могат да гърмят подобно на тези на шампанското.