Отидете към основна версия

3 265 2

Рецепта за вечеря: Гювечета с пилешко, праз лук и бекон

  • гювече-
  • праз лук-
  • пилешко-
  • бекон-
  • какво да сготвя

Една лесна рецепта с полезния луков зеленчук

Снимкa: Shutterstock

Празът представлява комплекс от полезни антиоксиданти и хранителни вещества. Доказано полезно за организма е включването на зеленчук от семейство Лукови в поне едно от храненията за деня, пише edna.bg. В състава му влизат полезните вещества витамин К, витамин А, витамин С, витамин В6, манган, желязо, фибри, магнезий и др. Вижте една лесна рецепта за гювече с пилешко месо и праз лук.

Необходими продукти за 4 порции:

2 с. л. зехтин
100 г бекон, нарязан на кубчета
600 г пилешко филе, нарязaно на кубчета от
2 стръка праз, нарязани на кръгчета
200 г наденички, нарязани на малки парченца
1 малка сушена чушка
100 г топено сирене
1 ч. л. листа от прясна мащерка
2 сварени картофа, нарязани на кръгчета
100 г сирене
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
2 печени чушки, нарязани на ивички
100 г настърган кашкавал
8 пъдпъдъчи или 4 кокоши яйца
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Зехтинът се загрява и в него се слага беконът. Разбърква се, докато се зачерви. Добавя се месото, разбърква се на силен огън, докато се леко се зачерви. Прибавят се празът, наденицата и натрошената чушка и отново се бърка, докато остане само на мазнина. Прибавя се нарязаното топено сирене. Подправя се със сол, пипер и мащерката.

Картофите се разбъркват с натрошеното сирене, магданоза и печените чушки и се разпределят на дъното на 4 гювечета.

Месото се слага върху картофите. Затварят се с капачета и се пекат 20 мин. в загрята фурна на 200° С. Махат се капачетата и отгоре се чукват яйцата и се пoръсва кашкавалът. Запичат се отново 7-8 мин., докато побелее белтъкът, и се сервират.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини