Last news in Fakti

22 Декември, 2020 16:05 3 254 2

Рецепта за вечеря: Гювечета с пилешко, праз лук и бекон

  • гювече-
  • праз лук-
  • пилешко-
  • бекон-
  • какво да сготвя

Една лесна рецепта с полезния луков зеленчук

Рецепта за вечеря: Гювечета с пилешко, праз лук и бекон - 1
Снимкa: Shutterstock

Празът представлява комплекс от полезни антиоксиданти и хранителни вещества. Доказано полезно за организма е включването на зеленчук от семейство Лукови в поне едно от храненията за деня, пише edna.bg. В състава му влизат полезните вещества витамин К, витамин А, витамин С, витамин В6, манган, желязо, фибри, магнезий и др. Вижте една лесна рецепта за гювече с пилешко месо и праз лук.

Необходими продукти за 4 порции:

2 с. л. зехтин
100 г бекон, нарязан на кубчета
600 г пилешко филе, нарязaно на кубчета от
2 стръка праз, нарязани на кръгчета
200 г наденички, нарязани на малки парченца
1 малка сушена чушка
100 г топено сирене
1 ч. л. листа от прясна мащерка
2 сварени картофа, нарязани на кръгчета
100 г сирене
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
2 печени чушки, нарязани на ивички
100 г настърган кашкавал
8 пъдпъдъчи или 4 кокоши яйца
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Зехтинът се загрява и в него се слага беконът. Разбърква се, докато се зачерви. Добавя се месото, разбърква се на силен огън, докато се леко се зачерви. Прибавят се празът, наденицата и натрошената чушка и отново се бърка, докато остане само на мазнина. Прибавя се нарязаното топено сирене. Подправя се със сол, пипер и мащерката.

Картофите се разбъркват с натрошеното сирене, магданоза и печените чушки и се разпределят на дъното на 4 гювечета.

Месото се слага върху картофите. Затварят се с капачета и се пекат 20 мин. в загрята фурна на 200° С. Махат се капачетата и отгоре се чукват яйцата и се пoръсва кашкавалът. Запичат се отново 7-8 мин., докато побелее белтъкът, и се сервират.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    3 0 Отговор
    Благодаря ви от все сърце....!
  • 2 Тубата е пълна

    0 0 Отговор
    С рецепти. Аз ползвам български,руски канали.Също и от Азербайджан,Грузия.