Отидете към основна версия

5 429 18

Учени откриха уникална находка в Китай, способна да промени историята

  • наука-
  • учени-
  • китай-
  • история-
  • откритие

Специалистите смятат, че откритието датира от преди 650 милиона години

Илюстративна снимка: Shutterstock

Учени откриха най-стария известен фосил на земята - гъба, скрита в седиментна долостонова скала на 635 милиона години от Китай, пише Блиц.

Според тях тази гъба е имала ключова роля за края на ледниковия период, превърнал планетата ни в снежна топка преди 650 милиона години. Откакто учените знаят за този период в историята на Земята, тя се чудят как животът е оцелял и е успял да се върне към нормалното.

След откриването на микрофосила авторите на изследването от Китайската академия на науките и Политехническия институт на щата Вирджиния са убедени, че обитаващите пещери миниатюрни организми са допринесли за промяната в климата.

Гъбичните организми помагат на растенията да колонизират нова среда, като разрушават скали и твърд органичен материал и рециклират хранителни вещества, които могат да бъдат използвани от растенията на сушата или да бъдат отнесени в океана, където да служат за храна на морските микроорганизми.

Според предишни изследвания съюзът между растения и фунги е започнал преди 400 милиона години. Някои учени обаче допускаха, че гъбите са се появили по-рано.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.

Свързани новини