Отидете към основна версия

1 706 2

От 1 март гледаме здравното си досие с ПИН код

  • нзок-
  • здравно досие-
  • пламен цеков

До месец март всеки здравноосигурен българин ще получи персонален код, с чиято помощ лекарите ще влизат в здравното му досие и ще вписват извършени манипулации, съобщи шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков. Пациентите сами ще дават ПИН-а си на лекаря, когато отиват на преглед или постъпват в болница. В момента достъпът до здравното досие става само с електронен подпис, съобщи Bolenzdrav.com.

"Ако човекът е бил на профилактичен преглед, има издадена епикриза от болница или изписани лекарства, които се реимбурсират, когато се прибере вкъщи, ще може сам да провери какво е отразено в досието му", обясни д-р Цеков.

В някои случаи може да се окаже, че човекът не е бил на преглед или изследване, което е отразено. Така обикновените хора ще упражняват допълнителен контрол върху здравната система.

Технически достъпът до индивидуалните здравни досиета се опростява. Касата и личните лекари ще продължат да влизат само с електронен подпис в базата данни, но за гражданите ще е необходим само код.

Получаването на ПИН-а ще стане при личния лекар, каза още шефът на касата. Той ще бъде запечатан в плик.

"Принципът ще е подобен като при дебитните карти. Предстои на мен самия да ми демонстрират как работи системата, но подготовката се движи в срокове и е доста напреднала", поясни д-р Цеков. Последните тестове вървят, надявам се до 1 март системата да заработи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини