Last news in Fakti

2 Януари, 2013 21:35 1 702 2

От 1 март гледаме здравното си досие с ПИН код

  • нзок-
  • здравно досие-
  • пламен цеков

До месец март всеки здравноосигурен българин ще получи персонален код, с чиято помощ лекарите ще влизат в здравното му досие и ще вписват извършени манипулации, съобщи шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков. Пациентите сами ще дават ПИН-а си на лекаря, когато отиват на преглед или постъпват в болница. В момента достъпът до здравното досие става само с електронен подпис, съобщи Bolenzdrav.com.

"Ако човекът е бил на профилактичен преглед, има издадена епикриза от болница или изписани лекарства, които се реимбурсират, когато се прибере вкъщи, ще може сам да провери какво е отразено в досието му", обясни д-р Цеков.

В някои случаи може да се окаже, че човекът не е бил на преглед или изследване, което е отразено. Така обикновените хора ще упражняват допълнителен контрол върху здравната система.

Технически достъпът до индивидуалните здравни досиета се опростява. Касата и личните лекари ще продължат да влизат само с електронен подпис в базата данни, но за гражданите ще е необходим само код.

Получаването на ПИН-а ще стане при личния лекар, каза още шефът на касата. Той ще бъде запечатан в плик.

"Принципът ще е подобен като при дебитните карти. Предстои на мен самия да ми демонстрират как работи системата, но подготовката се движи в срокове и е доста напреднала", поясни д-р Цеков. Последните тестове вървят, надявам се до 1 март системата да заработи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йс8ц

    0 0 Отговор
    Ако някой джигут м...л си забрави пина,Сорос ли ще води да го казва?
  • 2 Готиния

    0 0 Отговор
    Още малко и химически анализ!само се чудят ква дивотия да измислят а джипитата са толкова необразовани,че чак да го е страх човек да влезе при тях координатори !