Last news in Fakti

7 Януари, 2013 19:12 1 566 1

НЗОК ще реимбурсира лекарствата за Алцхаймер

  • нзок-
  • алцхаймер

В края на ноември 2012 г. Фондация „Състрадание Алцхаймер България” представи алтернативен доклад на 49-тата сесия на Комитета по икономически, социални и културни права на ООН в Женева, където на 20 ноември 2012 г. бе разгледан периодичният доклад на България, припомнят от фондация "Състрадание Алцхаймер". В резултат, заинтересувани от положението на хората с болест на Алцхаймер в България, членове на Комитета зададоха на представителите на българската държава въпроси относно съществуващите политики за справяне с болестта и излезе със следната официална препоръка към България:

„Комитетът препоръчва България да осигури достъпно лечение и грижи на болните от Алцхаймер, както и финансово обезпечение на лечението от здравната система.”

Представители на българската държава увериха Комитета на ООН, че от 1 януари 2013 г. ще се поемат от НЗОК частично лекарствата за Алцхаймер.

Тази добра новина се потвърди официално днес: по данни от НЗОК лекарства, които благоприятно повлияват лечението на пациенти, засегнати от Алцхаймер – а именно „Аксура“ и „Донецепт“ от първи януари 2013 г. ще бъдат частично реимбурсирани от НЗОК.

До този момент България беше сред единствените три държави в ЕС, които не реимбурсират медикаментите за болестта на Алцхаймер. Прилагането на мерки за закрила и подкрепа на хората, засегнати от това заболяване е в унисон с препоръките на Световната здравна организация всяка държава да разработи и прилага национална стратегия за борба с болестта на Алцхаймер.

Успехът се дължи на многогодишния натиск на Фондацията в сътрудничество с други неправителствени организации, като Конфедерация за защита на здравето и „Гражданско Сдружение Алцхаймер България”.

Фондация Състрадание Алцхаймер ще продължава да търси решения на проблемите, засягащи пациентите и семействата им в диалог с държавните институции и в партньорство с най-широк кръг заинтересовани групи и организации. Изразяваме готовността си за сътрудничество с Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и социалната политика във връзка с изпълнението на

препоръките на ООН за достъпно лечение и грижи.

Изказваме задоволство и благодарност от името на семействата с болен за проявената политическа воля и мъдрост за приемането на така необходимото решение за реимбурсиране на лекарствата за болестта на Алцхаймер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pfff

    0 0 Отговор
    НЗОК ще реимбурсира лекарствата за Алцхаймер = инжектоплякторът е част от чентирибужииника, който служи за перефондация на джапанки от 28ми номер и нагоре. ...... ...оди разбери за какво говори герберската.....?!?!