Отидете към основна версия

16 167 9

Безплатно поставят зъбни импланти на възрастни хора

  • зъбни импланти-
  • възрастни хора-
  • по-качествен живот за нашите родители

 

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова участва днес в представянето на проект „По-качествен живот за нашите родители“ за безплатно поставяне на зъбни импланти на възрастни хора. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването и ПРофайл.

Проектът е по инициатива на известни дентални клиники. Проектът е с национално покритие и от него ще могат да се възползват хора от цялата страна. Той ще бъде осъществен и с подкрепата на Министерство на здравеопазването и Български зъболекарски съюз.

За първия етап от проекта са предвидени безплатни прегледи и имплантологични консултации на 1000 /хиляда/ пациента. Подготвени са анкети, благодарение на които ще бъде установена степента на затруднение при хранене, говор, нарушение на естетиката, пълноценната социализация, както и анализ, подкрепен от статистическо проучване на качеството на живот.

Всеки един от тези пациенти ще може да получи подробна информация по проекта на специална отворена телефонна линия.

По строги и точно определени критерии ще бъдат определени 100 /сто/ пациента, на които ще бъдат поставени импланти.

За всеки пациент ще бъде създадено индивидуално и подробно досие с пълна документация – клинична, рентгенологична и фотографска. Процедурите по имплантирането и последващите интервенции ще бъдат осъществени по всички утвърдени протоколи за работа. Предвидено е в горната челюст да се поставят между 4 и 6 импланта, а в долната челюст между 2 и 4 импланта, което да стабилизира протезната конструкция, според всеки индивидуален случай.

Идеята е да бъдат приложени най-новите имплантологични концепции, фотодинамична терапия, ултразвукова диагностика на ставата и съвременни ортогнатични методи при протезиране.

Предвидената оперативна намеса и самите импланти ще бъдат напълно безплатни за пациента. Единственият му финансов ангажимент ще бъде за параклиничните изследвания и протетичното завършване.

Организаторите на проекта се надяват, че благодарение на начинанието ще бъде обогатена здравната култура на пациентите, както и значително ще се подобри качеството на живот и социализация.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини