Last news in Fakti

31 Януари, 2013 11:37 16 130 9

Безплатно поставят зъбни импланти на възрастни хора

  • зъбни импланти-
  • възрастни хора-
  • по-качествен живот за нашите родители

 

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова участва днес в представянето на проект „По-качествен живот за нашите родители“ за безплатно поставяне на зъбни импланти на възрастни хора. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването и ПРофайл.

Проектът е по инициатива на известни дентални клиники. Проектът е с национално покритие и от него ще могат да се възползват хора от цялата страна. Той ще бъде осъществен и с подкрепата на Министерство на здравеопазването и Български зъболекарски съюз.

За първия етап от проекта са предвидени безплатни прегледи и имплантологични консултации на 1000 /хиляда/ пациента. Подготвени са анкети, благодарение на които ще бъде установена степента на затруднение при хранене, говор, нарушение на естетиката, пълноценната социализация, както и анализ, подкрепен от статистическо проучване на качеството на живот.

Всеки един от тези пациенти ще може да получи подробна информация по проекта на специална отворена телефонна линия.

По строги и точно определени критерии ще бъдат определени 100 /сто/ пациента, на които ще бъдат поставени импланти.

За всеки пациент ще бъде създадено индивидуално и подробно досие с пълна документация – клинична, рентгенологична и фотографска. Процедурите по имплантирането и последващите интервенции ще бъдат осъществени по всички утвърдени протоколи за работа. Предвидено е в горната челюст да се поставят между 4 и 6 импланта, а в долната челюст между 2 и 4 импланта, което да стабилизира протезната конструкция, според всеки индивидуален случай.

Идеята е да бъдат приложени най-новите имплантологични концепции, фотодинамична терапия, ултразвукова диагностика на ставата и съвременни ортогнатични методи при протезиране.

Предвидената оперативна намеса и самите импланти ще бъдат напълно безплатни за пациента. Единственият му финансов ангажимент ще бъде за параклиничните изследвания и протетичното завършване.

Организаторите на проекта се надяват, че благодарение на начинанието ще бъде обогатена здравната култура на пациентите, както и значително ще се подобри качеството на живот и социализация.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 $$$$$

    1 0 Отговор
    АААА, не така ! Как само на 100 старци!? Другите не са ли български граждани! Или за наши хора да дадем едни пари от бюджета, адругите вълци ги яли. Или за всеки старец, или за никой!!!!

    Коментиран от #9

  • 2 коки

    0 0 Отговор
    голям постъпка няма що ще набодат импланти а накрая ще те накарат да платиш протезата върху имплантите.Това е все едно да ти отлеят основите на къщата и да ти кажат това е безплатно, етажите и покрива ще са за твоя сметка. Коментара е направен от един прост селски зъболекар който си има малка представа от импланти.Като са толкова състрадателни трябва да завършат цялото лечение, не да го оставят по средата и след това да те изнудват да плащаш. тогава вече ще бъде безплатно.
  • 3 Иван Иванов

    1 0 Отговор
    За да се поставят импланти е необходимо да има костно вещество в челюстите, за да се задържат. Обикновено костното вещество след изваждането на зъб спада с 40% и с още проценти всяка следваща година. След 15 години след като се изкара зъб, почти няма къде да се захване имплант. Необходимо е да се присажда костна тъкан. Всичко това е много скъпо и в доста случаи тъканта не се усвоява. Обикновено едно зъбче струва 3-4 хиляди лева.
    ЗНАЧИ ТОВА Е ПОРЕДНАТА ДАЛАВЕРА! Номера е да дадем пари на частните клиники, които нямат работа, а искат да лапат и новоизпечената здравна министърка да си напълни гушата, защото идва края на мандата.
    На пенсионерите не им трябват импланти, защото няма какво да ядат с тях!!!
  • 4 ДейвидКарлин

    0 0 Отговор
    Хубава новина за пенсионерите: Смъртта е близо. И още нещо от него : За да се отървем от клошарите и циганите-Хвърляйте отрова в кофите за боклук. Замислете се.....
  • 5 Б.Г

    0 0 Отговор
    До дейвид каррлин
    не сьди да не бъдеш сьден
    и ти не си далеч утре да си клошар итн итн
  • 6 гг

    0 0 Отговор
    Да поставят на младите пък после на старите ако останат
  • 7 Бай Димитър

    0 0 Отговор
    Вай, Вай ! Заглавието било грешно. Да се чете ''ДОСТАВЯТ'' ,а не ''ПОСТАВЯТ''. Всичко останало като кандидатстване, регистрация ,изследвания,консултации, оперативна намеса, следоперативно лечение, наблЮдение и преселение на ОНЗИ свят е ПЛАТЕНО !!! Зъбните импланти са дар от възрастни западно - европейци прекалили с храненето и блаженно почиващи. Дето викат турците : - Ачик далавера ! Бравос, ашкоолсун, машалла и на МИНИСТЪРА, и на проекта, и на МАЙКА му !
  • 8 Точния

    0 0 Отговор
    Не разбирате ли, че вече е построена клиника в покрайнините на София. С евро-пари по европроектче-ЗА ЕДНИ 100-200 Милиона. Сега се опитват и да я напълнят с работа. Не ги е срам, Гербери нещастни. Понеже виждат края на мандата и - юруш на маслините, каквото можем да вземем, и то най-добре да грабнем по-надълбоко, от европроекти, а защо не- направо от републиканския бюджет?. И досега по здравна каса българинът не може да се лекува безплатно с друго, освен амалгама. Когато обаче Гербера разбра, че за един имплантат може да вземе 1000 лв., и пари се намериха и проекти и всичко.
    "Само ще си плащат гарнитурата", която е няколко хиляди лв.
    Парите са взети по европроекта, М....ТА ИМ НА ПАЦИЕНТИТЕ, КАТ НЯМАТ ПАРИ ДА СИ ДОВЪРШАТ ЛЕЧЕНИЕТО !!
    Бате Бойко, не ти стигнаха, бе! НЕ ТИ СТИГНАХА ! Като ликвидираха тези преди теб каквото можаха, понеже няма от какво друго, ще цоцаш от болници и здравни фондове-докато има живи и ходещи да плащат. Защо не вдигнете пенсиите на бабите и дядовците, за да не ровят по кофите и да ядат нещо друго освен кисело мляко? В европа сме били! Живей ти с пенсия от 200 лв, да те видим!Що не махнете концесионерите Чез, ЕОН и сие? Или след размахването на пръст на коктейла преди няколко години, и те почнаха да снасят чинно и за това не ги закачаме вече, нали?
    Всичко се връща, ей! Всичко се връща...
  • 9 пациентка

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "$$$$$":

    Чудесна идея да се помогне на възрастните хора. Но не е ли по добре това съдружие между министерство, зъб съюз и известни зъболекарски кленики да помгнат на много повече хора , на които направят по_ обикновени протези ,а не на 100 ,които плащайки много скъпите протези биха могли да платят и инплантите