Отидете към основна версия

3 506 12

Как да преодолеем страха от летене със самолет

  • летене-
  • полет-
  • самолет-
  • страх-
  • хапчета за пътуване

Ето как да спрете да мислите за страха от летене

Снимка: Shutterstock

Страхът от летене със самолет, известен като аерофобия, е проблем за голяма част от хората. Често страховете ни от пътуване по въздух се основават на погрешното разбиране за това как точно летят самолетите и колко нисък е рискът от инцидент при летене.

Факт е, че в историята са известни и тежки авиокатастрофи, но също така хилядите успешни ежедневни полети остават зад кулисите и никой не говори за тях. Ето защо си струва да се запознаете по-обстойно с устройството на самолета, аеродинамиката, справянето с аварийни ситуации и турбулентността.

В случая би било добре да разговаряте с някой, който е летял поне няколко пъти. Потърсете и клипове в интернет, разкриващи красотата на гледката от прозореца на самолета. По този начин ще се настроите, че височината е повече красива отколкото плашеща, пише actualno.com. Ако често ви се налага да пътувате със самолет и не може да се справите със страха си, добре е да преминете през няколко сеанса на психотерапия.

Как да не мислите за страха си по време на полет?

За да се разсеете, докато летите, е добре да направите следното:

1. Изберете си място, което е по-близо до центъра на кабината, а не до прозореца, за да не гледате постоянно през него и да не мислите за височината и работата на двигателите.

2. По възможност избягвайте места в опашната част на самолета, там турбуленцията се усеща повече.

3. Вземете няколко таблетки са смучене за облекчаване на неразположенията при пътуване.

4. Слушайте музика, която ви успокоява и предварително сте си изтеглили за полета.

5. Ако обичате да четете, вземете си книга или преносимо устройство с игри.

Трябва ли да пия лекарства преди пътуване със самолет?

Този въпрос си струва да се обсъди с невролог или психиатър. Специалистът ще ви предпише определени лекарства, ако имате пристъпи на паника преди или по време на пътуване със самолет. Някои медикаменти имат кумулативен ефект и е необходимо да започнете приема им преди пътуването, а други непосредствено преди качването в самолета.

В никакъв случай не приемайте такива лекарства по собствена инициатива! В крайна сметка те няма да ви помогнат да се справите със страха си от пътуване със самолет, а просто временно ще го приглушат. Ако полетът е дълъг, може предварително да вземете хапче за сън, но предписано от вашия лекар. Консумацията на алкохол преди полет също не е добра идея. Питието няма да ви помогне да преодолеете страха си, но за сметка на това може да ви създаде проблеми при преминаване на проверка на летището.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини