Отидете към основна версия

9 278 15

Бобрите се завърнаха в България

  • бобър-
  • бобри-
  • изчезнал вид-
  • лом

Този вид изчезнал от нашите земи преди 170 години

Снимка: shutterstock

Бобрите се завърнаха в България, след като този вид е обявен за изчезнал преди повече от 170 години. Сега обаче представител на вида е засечен в района на Русенски Лом, съобщи NOVA.

Лесничеи, които правели оглед край реката, установили, че само за ден са изчезнали някои от дърветата. Горските решават, че през мястото са минали бракониери. Викат подкрепление и започват издирване, защото подозират местни хора.

Установяват обаче, че дърветата са странно изрязани и изглеждали по-скоро като прегризани. Веднага докладвали в Лесотехническия университет, а от там категорично заявяват, че става въпрос за бобър.

Поставени са фотокапани, които улавят редкия бозайник.

„Животното има вид на едро агне, защото става на килограми между 20 и 35 килограма. Оказа се много хитър. Доста дълго време ни лъга, докато успеем да го документираме. Няма друг бозайник, който да гризе дърветата по този начин. Събаря ги винаги напречно, забентва реката и прави водно огледало”, разказват учени.

По стъпките му тръгнали два екипа, като всеки от тях има своя теория за това откъде се е появил бобърът.

„Това е популация, която е нова в нашата територия и най-вероятно произходът е от румънските преселени популации”, смята проф. Начев.

Доста по-критикувана се оказва втората теория, според която видът не е изчезвал никога от България.

Тази година има публикувани две научни разработки, които отбелязват завръщането на бобрите в българската природа. Документираните през месец март бобри са идентифицирани като евразийски по данни от фотокапани и видео кадри на изследователски екип на д-р Николай Коджабашев от Лесотехническия университет и експерти на горското стопанство Бяла и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. Към момента предстои вземане на проби за генетичен анализ, тъй като има възможност животните да са се преселили от съседни държави или да са скрита досега по-стара българска популация.

Специалистите не крият надеждата си заснетият бобър да не е сам и популацията му у нас да се възстанови постепенно.

Тъй като се е смятал за изчезнал обаче, видът не е включен в приложенията на българския Закон за биологичното разнообразие, който задава видовете за защита от мрежата "Натура 2000" на национално ниво. Ето защо д-р Николай Коджабашев от Лесотехническия университет е подал документи с искане видът да бъде отразен в списъците с видове за опазване, така че популацията му в зона "Ломовете" да се възползва от статута на европейската природозащитна мрежа.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.

Свързани новини