Отидете към основна версия

5 747 7

Колко често да мием косата си

  • коса-
  • измиване-
  • шампоан

През колко дни е нормално да мием косата си

Снимка: Shutterstock

Вижте дали твърде честото миене на косата вреди на косъма и на скалпа и на колко дни е нормално да мием косата си.

Кои коси се омазняват най-лесно?

Всеки сам преценява колко често да мие косата си, защото има различни видове коси, но най-общото правило е, че колкото по-гъста, дълга и къдрава е косата, толкова по-бавно се омазнява.

Разбира се има изключения, но в общия случай то важи. Следователно по-късите коси, с по-тънък косъм се омазняват по-бързо. Каквато и коса да имате, няма нужда да я миете абсолютно всеки ден. Дерматолозите и фризьорите препоръчат косата да не се мие по-често от веднъж на два дни, пише trafficnews.bg

Специалистите обаче са единодушни, че колкото по-често миете косата, толкова по-бързо се омазнява тя. Освен това честото миене на косата изсушава косъма. Така, докато отмивате скалпа, отмивате и естествения защитен слой на косъма и това води до изтощаване на косата.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Твърде бързото омазняване е знак за отделяне на твърде много себум и сигнал за физиологичен проблем. В случай, че косата ви се омазнява за половин или един ден, не се колебайте да потърсите помощта на дерматолог.

Какъв шампоан да изберем?

Ако миете косата си всеки ден, най-важното е да избирате шампоан за ежедневна употреба. Тези шампоани са по-меки и не изсушават косъма твърде много, а друг вариант са детските шампоани, които са нежни към косъма.

Сух шампоан или пудра вместо ежедневно миене

Друг вариант е да използвате сух шампоан, който се нанася в корените на косата и абсорбира излишния себум.

Някои от блогърите за мода и красота споделят, че успешно заменят скъпия сух шампоан от магазина с бебешка пудра или талк.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.

Свързани новини