Отидете към основна версия

4 838 11

Коледната елха крие опасности за здравето

  • коледна елха-
  • плесен-
  • опасност за здравето-
  • алергии

Много хора са алергични към плесен, а коледната ви елха може да я разпространява в дома ви

Снимка: Shutterstock

Коледа е все по-близо и повечето хора вече започват да мислят за украса на дома си или направо да го украсяват. Гирлянди, лампички, различни декорации и разбира се кралицата на празничния дух – коледната елха. Но знаете ли, че има вероятност тя да ви донесе и проблеми?

Ако през този празничен сезон кихате повече и се сдобиете с дрезгав глас, това може и да не е само от емоция заради подарък, който сте получили, пише vesti.bg Може да става дума за „синдром на коледната елха“.

Опасните странични ефекти от коледната елха

Какво може да ви причини живата ви елха

Живите борови дървета могат да причинят проблеми за хората с астма. Те могат да внесат плесен и цветен прашец във вашия дом. За някои хора плесента може да причини запушен нос, възпалено гърло, кашлица или хрипове, парене в очите или кожен обрив. Хората с астма или алергичните към плесен могат да имат тежки реакции.

Топлината в дома ви може да влоши алергиите ви

Самите дървета най-вероятно имат спори на плесен и цветен прашец върху тях, които се внасят в дома. Плесдента расте в топла, влажна среда и понякога вътрешността на вашия дом осигурява перфектните условия за насърчаване на растежа на плесен.

Играчките за елхата също може да ви разболяват

Изкуствените коледни дръвчета и играчките, съхранявани в гараж или мазе, могат да имат плесен и прах по тях. Не забравяйте да избършете играчките и да измиете стойката за дървото. Картонените кутии и отворените торби позволяват натрупването на прах. Преминете към контейнери за съхранение, които предпазват от прахови акари.

Алергиите могат да се влошат около Коледа

Коледните елхи са възможен източник на излагане на плесен по време на празниците. Алергиите към плесен достигат своя пик през есента и има втори пик при много от чувствителните към плесен хора по време на коледните празници.

Как да предпазите елхата и себе си

Ако сте заложили на изкуствено дръвче измийте го много добре, преди да го украсите. Същото важи и за живата елха – измийте я с маркуч и я оставете да изсъхне в гаража или на терасата, ако е достатъчно топло. Дръжте живата елха в дома си до 7 дни, защото след 7 дни плесента започва да нараства.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини