Как правилно да съхраняваме кашкавала и сиренето, за да не мухлясват

23 Юни, 2025 14:31 3 268 6

  • кашкавал-
  • сирене-
  • млечни продукти-
  • съхранение-
  • мухъл-
  • плесен

Съществува лесен начин да удължите свежестта на кашкавала

Как правилно да съхраняваме кашкавала и сиренето, за да не мухлясват - 1
Снимка: Shutterstock

Сиренето и кашкавала са основни продукт в повечето домакинства и често се използват в различни ястия – от сандвичи и салати до пица. Съхранението им обаче може да бъде предизвикателство, тъй като особено кашкавалът е склонен да мухлясва бързо, да се овлажнява или да изсъхва, най-често поради неправилно съхранение.

Съществува лесен начин да удължите свежестта на кашкавала – заменете пластмасовата опаковка с хартия за печене. Според Мими Морли, главен разработчик на рецепти в HelloFresh, най-добрият подход е той винаги да се съхранява в хладилник, като след отваряне се увива в хартия за печене или специална хартия за кашкавал. За разлика от фолиото, което предразполага към изпотяване, този вид опаковка позволява на млечния продукт да "диша" и намалява риска от образуване на плесен.

Хартията за печене подпомага задържането на влагата, като същевременно предотвратява изсъхването на кашкавала. След всяко рязане останалата част трябва да се увие добре, подобно на пакетче, за да се запази максимално дълго свежа. Този метод е лесен, бърз и се препоръчва от редица експерти в областта на кулинарията и домакинството.

Замяната на оригиналната опаковка с хартия за печене е важна стъпка за запазване на качествата на кашкавала. Тя позволява циркулация на въздуха и регулира влагата, предотвратявайки както изсъхване, така и прекомерна влага – фактори, които водят до образуване на плесен. Освен това този тип хартия може да се използва за различни видове сирена и има и други приложения в кухнята.

При използване е добре кашкавалът да се увие плътно, преди да се върне в хладилника. За допълнителна защита може да се постави в кутия или торбичка с цип. Ако не разполагате с хартия за печене, восъчната хартия също е подходяща алтернатива.

Най-добре е кашкавалът да се съхранява в хладилника, в отделението за зеленчуци или централната част, където температурата и влажността са най-стабилни. Препоръчва се да се избягва използването на пластмасови опаковки, които задържат влагата и благоприятстват появата на плесен. Винаги следвайте указанията на опаковката за срока на годност и не консумирайте млечни продукти, по които са се появили видими следи от плесен.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    15 3 Отговор
    Проблемът е , че не мухлясват. Има две-три марки, които само мухлясват. Киселото мляко е още по-зле. Остави кофичка на масата (не в хладилника) преди морето и като се върнеш ще я намериш в същото "качество"
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абе

    9 1 Отговор
    За сиреньето си требва саламура.
  • 4 Абеее

    7 2 Отговор
    Вижте ся, таквоз нещо купувам за котката, аз туй го не ям. Обаче гадината се е научила да лочи и бира с кашкавала и...ма подпива?! Ама се е научила и да си отваря хладилника сама...и за мен бира, кат се върна нямаааа...ужас?!
  • 5 шаа

    4 0 Отговор
    "Този метод е лесен, бърз и се препоръчва от редица експерти в областта на кулинарията и домакинството."

    сигурен съм, че афторката не може нито едно име на експерт да каже, без да търси специално из интернет. правилото, която афторката следва, е следното - ако се публикува нещо, за което никаква идея си нямаш дали е вярно, винаги лепиш "според професионалисти" или "учените са установили" или "водещи експерти"... това е канон в жълтата журналистика.

    Коментиран от #6

  • 6 Мъко мисирска

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "шаа":

    Тука журналисти няма само преписват
    А събина е добре да отслабне че е станала като свиня дебела