Отидете към основна версия

5 084 5

Ето какво да направите, ако пиперът не върви добре

  • пипер-
  • градинарството-
  • дефицит-
  • хранителни вещества-
  • листа

Опитните градинари винаги оглеждат внимателно листата и благодарение на тях знаят какво точно трябва да направят

Снимка: Shutterstock

При недостиг на хранителни вещества реколтата на пипера е оскъдна и с лошо качество. Липсата им може да се забележи по един очевиден признак - състоянието на неговите листа. Опитните градинари винаги ги оглеждат внимателно и благодарение на тях знаят какво точно трябва да направят, за да подобрят ситуацията. Спрямо установения дефицит те използват подходящия тор за неговото запълване.

Липса на калий

При недостиг на това вещество листата на пипера визуално не изглеждат толкова зелени, колкото трябва да бъдат. Струва си да се обърне внимание и на крайните части на листа. При дефицит на калий в тази област се появяват увреждания, подобни на изгаряния.

Липса на фосфор

При липсата на фосфор пиперът образува изключително слаба коренова система. В този случай той расте и се развива бавно. За наличието на фосфорен дефицит свидетелства странният лилав оттенък на листата. Освен това стъблата на пипера стават изключително слаби, пише actualno.com.

Липса на калций

Дефицитът на калций не трябва да се допуска поради една проста причина: той води до загуба на реколта и увеличаване на риска от болести. Най-често проблемът може да бъде забелязан на ранен етап - по листата на пипера се появяват необичайни сивкави петна. Освен това те могат да започнат да падат без видима причина.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини