Last news in Fakti

27 Юни, 2022 15:15 5 056 5

Ето какво да направите, ако пиперът не върви добре

  • пипер-
  • градинарството-
  • дефицит-
  • хранителни вещества-
  • листа

Опитните градинари винаги оглеждат внимателно листата и благодарение на тях знаят какво точно трябва да направят

Ето какво да направите, ако пиперът не върви добре   - 1
Снимка: Shutterstock

При недостиг на хранителни вещества реколтата на пипера е оскъдна и с лошо качество. Липсата им може да се забележи по един очевиден признак - състоянието на неговите листа. Опитните градинари винаги ги оглеждат внимателно и благодарение на тях знаят какво точно трябва да направят, за да подобрят ситуацията. Спрямо установения дефицит те използват подходящия тор за неговото запълване.

Липса на калий

При недостиг на това вещество листата на пипера визуално не изглеждат толкова зелени, колкото трябва да бъдат. Струва си да се обърне внимание и на крайните части на листа. При дефицит на калий в тази област се появяват увреждания, подобни на изгаряния.

Липса на фосфор

При липсата на фосфор пиперът образува изключително слаба коренова система. В този случай той расте и се развива бавно. За наличието на фосфорен дефицит свидетелства странният лилав оттенък на листата. Освен това стъблата на пипера стават изключително слаби, пише actualno.com.

Липса на калций

Дефицитът на калций не трябва да се допуска поради една проста причина: той води до загуба на реколта и увеличаване на риска от болести. Най-често проблемът може да бъде забелязан на ранен етап - по листата на пипера се появяват необичайни сивкави петна. Освен това те могат да започнат да падат без видима причина.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Пешо карбуратора

    3 5 Отговор
    Е па я си знам. Да върви пиперо, си треа ръгане в боба
  • 2 приятелски съвет

    5 6 Отговор
    Ако пиперът не върви добре,купете му нови обувки и ще тръгне добре.
  • 3 Фермер

    7 1 Отговор
    Колко пъти садим пипер и все така окапва, като на картинката, ама не разбрах как да ги снабдя с тия калций и калий с тор ли ?

    Коментиран от #5

  • 4 провинциалист

    4 5 Отговор
    Ако не върви добре се ограмотете най-накрая, че пипер в нашия климат не вирее и пробвайте с чушки.
  • 5 Камен

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Фермер":

    Да, торове. Има различни, но е добре преди да торите да се консултирате за количествата на квадрат според вашата почва. Превишаването особено на калиеви и фосфатни торове може да нанесе вреди, вместо да помогне.