Отидете към основна версия

3 303 2

Защо белтъците не се разбиват на сняг?

  • разбиване на белтъци-
  • белтъци-
  • яйца-
  • целувки-
  • сняг-
  • грешки

Най-често допусканите грешки при разбиването на белтъци

Снимка: Shutterstock

Оказва се, че да разбиеш белтъци на сняг не е никак лесна работа. Очевидно не е достатъчно просто да отделиш белтъците и да разбиваш, докато получиш желания резултат. Опитните домакини обаче са наясно с немалкото тънкости за правилно разбиване на белтък, така че да се получат идеалните белтъци на сняг, пише Edna.bg.

За приготвянето на белтъци на сняг ви трябват на първо място, разбира се, белтъци; подходящ съд, в който ще ги разбивате; миксер (в никакъв случай пасатор), сол или пудра захар, както и лимонов сок.

- Една от причините да претърпите провал в кухнята и белтъците да не станат на сняг може да бъде използването на пластмасов съд за разбиването им. Пластмасата има свойството да задържа мазнини и нечистотии, заради което е задължително да разбивате белтъци в стъклен съд. Бъркалките, които ще използвате, също трябва да са напълно сухи и чисти.

- Ако в белтъчната смес попадне дори капка от жълтъка, твърде вероятно e опитите ви да разбиете белтъци на сняг да претърпят пълен провал.

- Въпреки че много домакини съветват да работите със студени яйца, опитът ни показва, че от прекалено студените яйца по-трудно се получава сняг. Затова ви препоръчваме да извадите яйцата предварително – при стайната температура яйченият протеин е по-еластичен и ще се образуват по-хубави въздушни балончета.

- Процесът на разбиване е постепенен. Първоначално пускате миксера на по-бавна скорост, а щом белтъците започнат да се сгъстяват и побеляват, тогава започнете да увеличите скоростта. Запомнете – колкото по-студени са белтъците, толкова повече време ще отнеме разбиването им.

- Ако добавите при разбиването малко киселина като лимонов сок или оцет, помагате на белтъците да достигнат пълния си обем и твърдост. Използвайте ¼ ч.л лимонов сок за 1 белтък.

- Ако използвате повече захар, започнете бавно да я добавяте, когато белтъците са разбити хубаво на не твърд сняг. И в двата случая добавяйте захарта бавно отстрани на купата, в никакъв случай директно в центъра.

- Използвайте разбития белтъчен сняг веднага, тъй като след около 5 минути структурата му започва да се разваля.

И не забравяйте – дори една малка капка вода е в състояние да провали всичките ви усилия, затова работете внимателно!

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини