Отидете към основна версия

1 635 7

Рецепта на деня: Крем супа от тиква с прошуто и пармезан

  • крем супа-
  • тиква-
  • прошуто-
  • пармезан-
  • какво да сготвя

Крем супите са идеален начин да сготвим нещо бързо, вкусно и здравословно

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

тиква - 750 г (обелена и почистена) лук шалот - 190 г чесън - 3 скилидки зехтин - 40 мл + за поръсване прясно мляко - 100 мл вода - около 750 мл пармезан - 6 с.л. на прах прошуто - 4 тънки слайса бял пипер - 1/2 ч.л. индийско орехче - 1/2 ч.л. тиквено семе - за поръсване сол - на вкус

Начин на приготвяне:

Първо, си обелете и накълцайте лука Шалот и чесъна. Запържете ги за 3-4 минути в зехтина, след което добавете тиквата на малки парченца. За да се сготви по-бързо, може и да я настържете. Сложете щипка сол и задушете за 10 минути при периодично разбъркване. Ако прецените, че е нужно, сложете още малко зехтин.

След като тиквата е поомекнала (ако сте я настъргали, ще забележите как обемът ѝ е спаднал почти наполовина), налейте водата, още малко сол и подправките. Гответе под капак 20 минути на умерен огън.

Отстранете от огъня, налейте млякото и сложете 2 пълни лъжици пармезан на прах. Пасирайте до съвършена гладкост и при нужда си разредете супата с още мляко или сметана.

Запечете тиквеното семе за много кратко на сух тиган (няма как да не сложим нещо хрупкаво към една кадифено кремообразна супичка).

Разсипете на порции, поръсете с малко зехтин, тиквеното семе и по лъжица пармезан на прах.

Към всяка порция добавете прошуто на тънки лентички, навити като рози.

Сервирайте тази кремсупа от тиква топла, съветва Gotvach.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини