Необходими продукти:
- тиква - 750 г (обелена и почистена)
- лук шалот - 190 г
- чесън - 3 скилидки
- зехтин - 40 мл + за поръсване
- прясно мляко - 100 мл
- вода - около 750 мл
- пармезан - 6 с.л. на прах
- прошуто - 4 тънки слайса
- бял пипер - 1/2 ч.л.
- индийско орехче - 1/2 ч.л.
- тиквено семе - за поръсване
- сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Първо, си обелете и накълцайте лука Шалот и чесъна. Запържете ги за 3-4 минути в зехтина, след което добавете тиквата на малки парченца. За да се сготви по-бързо, може и да я настържете. Сложете щипка сол и задушете за 10 минути при периодично разбъркване. Ако прецените, че е нужно, сложете още малко зехтин.
След като тиквата е поомекнала (ако сте я настъргали, ще забележите как обемът ѝ е спаднал почти наполовина), налейте водата, още малко сол и подправките. Гответе под капак 20 минути на умерен огън.
Отстранете от огъня, налейте млякото и сложете 2 пълни лъжици пармезан на прах. Пасирайте до съвършена гладкост и при нужда си разредете супата с още мляко или сметана.
Запечете тиквеното семе за много кратко на сух тиган (няма как да не сложим нещо хрупкаво към една кадифено кремообразна супичка).
Разсипете на порции, поръсете с малко зехтин, тиквеното семе и по лъжица пармезан на прах.
Към всяка порция добавете прошуто на тънки лентички, навити като рози.
Сервирайте тази кремсупа от тиква топла, съветва Gotvach.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 пълна
10:07 23.10.2022
2 ГРАД КОЗЛОДУЙ
10:08 23.10.2022
3 Яде ми се
10:09 23.10.2022
4 Рошко
Коментиран от #7
10:34 23.10.2022
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Русофоб Антисемит
До коментар #4 от "Рошко":
Слайс е английски, но прошуто е италиански😆16:28 23.10.2022