Българска агенция по безопасност на храните съветва как потребителите да разпознаят прясната риба.
Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри.
При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.
При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99, пише "Дарик".
Отидете към основна версия
29 Ноември, 2022 13:17 3 015 13
Как да познаем дали рибата в магазина е прясна?
Вижте съветите на Българската агенция по безопасност на храните
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.