Отидете към основна версия

2 668 13

Как да познаем дали рибата в магазина е прясна?

  • бабх-
  • съвети-
  • прясна риба

Вижте съветите на Българската агенция по безопасност на храните

Снимка: Shutterstock

Българска агенция по безопасност на храните съветва как потребителите да разпознаят прясната риба.

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри.

При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99, пише "Дарик".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.

Свързани новини