2 246 13

Как да познаем дали рибата в магазина е прясна?

  • бабх-
  • съвети-
  • прясна риба

Вижте съветите на Българската агенция по безопасност на храните

Как да познаем дали рибата в магазина е прясна? - 1
Снимка: Shutterstock

Българска агенция по безопасност на храните съветва как потребителите да разпознаят прясната риба.

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри.

При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99, пише "Дарик".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    6 1 Отговор
    Стара жена и стара риба нема бе! Ихууу...
  • 2 Соваж бейби

    1 0 Отговор
    Направо от рибарите или специална ферма за омари, стриди,калмари ...за богатите от клуб Микионер с голямо М ,идват специално с хеликоптер от Париж и други градове съм виждала със специална кутия с вода живи трепят ги на момента преди приготвяне , правят доставка в хотела за деня.Всичко в магазина е залежяла работа ,да не се залъгваме че има свежа и качествена риба и каквото да било от морето или океана.
  • 3 Един съвет

    6 0 Отговор
    Яжте пресни гъби, от вас набрани! Ако сте изтеглили късата клечка, не се притеснявайте!

    Коментиран от #6

  • 4 Механик

    8 0 Отговор
    Абе то некак си ще я познаем, ама кажете кво правим като риба под 10-20 лева вече няма?

    Коментиран от #5


  • 5 Има

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Паламуд ,Сафрид ,чернокоп ,попчета , цаца ,,каракуди , че и шаран са под и до 10 лв.
  • 6 Жената

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един съвет":

    Ми каза- Набрала съм гъби един път... милата ми тя ,глези ме!
  • 7 Перо

    5 0 Отговор
    И къде дават да се пипа рибата с пръст? Преписване от разни издания!
  • 8 Риба щука....

    3 2 Отговор
    По очите се разбира на 100%. Сладководните очите им стават сиви а на соленоводните червени. А иначе трябва да са бистри.

    Коментиран от #9

  • 9 Разбирач

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Риба щука....":

    Рибата е прясна до третия ден от улавянето. Иначе има трикове за да опресните риба и и придадете свеж вид. Единият е , като я оставите за половин час в подсолена вода и лед ...става като току-що уловена..Иначе очите и са сиви, когато е замразявана или държана в хладилник на температура около 0 та.Без значение дали е морска или сладководна. На пръв поглед- да няма опадали люспи, очите да са бистри и, особенно за дребните риби, като сардела или хамсия- да нямат червена точка на хрилния капак зад окото.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хуйбаба

    1 2 Отговор
    Лизачи долни